PRZEPISY

Potrawka z cukinii

Potrawka z cukinii

Syta śmietanowa potrawka z cukinii z łagodną, kremową konsystencją, wyśmienita z dodatkiem gotowanych jaj.

przepis,fotoprzepis,cukinia,śmietana do ubijania (30-33%),Sosy,Kuchnia słowacka

Sosy

Kuchnia słowacka

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula1sztuka
cukier kryształ2łyżeczki
cukinia1sztuka
jajka kurze-
koper-
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7503łyżki
przyprawa warzywna1łyżeczka
sok z cytryny1łyżka
sól-
woda300mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)200mililitrów

 

Przepis

1. 

cukinia 1 sztuka  cebula 1 sztuka

Jedną większą cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż i za pomocą łyżki wydłubujemy z niej środek. Cebulę drobno siekamy.

2. 

Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, a potem trochę ją solimy.

3. 

Cebulkę szklimy na oleju.

4. 

woda 300 mililitrów

Dodajemy cukinię, mieszamy a po 3 minutach dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem przez 10 minut.

5. 

cukier kryształ 2 łyżeczki  sól  koper  przyprawa warzywna 1 łyżeczka

Dodajemy cukier, sól, przyprawę warzywną i koper.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki  śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów

W misce na gładko mieszamy mąkę ze śmietaną i mlekiem i ciągle mieszając dodajemy to do duszącej się cukinii. Zostawiamy na 3 minuty na gazie, aby się zagotowało, a następnie odstawiamy.

7. 

jajka kurze

Do potrawki możemy wbić jajka i gotować je razem z potrawką, aby się ścięły lub po prostu podawać potrawkę z ugotowanymi na twardo jajkami.

8. 

sok z cytryny 1 łyżka

Na samym końcu dodajemy do smaku sok z cytryny.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie