PRZEPISY

Porzeczkowe mini ciasteczka

Porzeczkowe mini ciasteczka

Coś małego, smacznego, słodkiego ... na przekąszenie.

przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,kompot porzeczkowy,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

ciasto francuskie400gramów
cukier puder80gramów
cukier puder-
jajka kurze1sztuka
kompot porzeczkowy450gramów
migdały płatki-
mąka chlebowa pszenna T750-
skrobia kukurydziana1łyżka

 

Przepis

1. 

ciasto francuskie 400 gramów  mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy z niego większe kółeczka.

2. 

jajka kurze 1 sztuka

Wkładamy je do foremek na muffiny i smarujemy je roztrzepanym jajkiem od strony wewnętrznej.

3. 

kompot porzeczkowy 450 gramów  skrobia kukurydziana 1 łyżka  cukier puder 80 gramów

Z porzeczkowego kompotu odlewamy sok (zostanie nam około 200 g porzeczek). Dodajemy skrobię kukurydzianą i cukier, mieszamy.

4. 

Porzeczki rozdzielamy do foremek wyłożonych ciastem.

5. 

Z reszty ciasta wykrawamy mniejsze kółeczka i przykrywamy nimi porzeczkowe nadzienie.

6. 

Ciasteczka smarujemy jajkiem ...

7. 

migdały płatki

... i posypujemy płatkami migdałów. Ciasteczka przebijamy wykałaczką.

8. 

cukier puder

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor (250°C 12-15 minut). Upieczone posypujemy przesianym cukrem pudrem. Z foremek wyciągamy i podajemy aż wtedy gdy dobrze ostygną.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie