Placuszki z borówkowym sosem
Miękkie i puszyste, dzięki dodaniu piany z białek. Placuszki są polane słodkim borówkowym sosem.
przepis,fotoprzepis,kompot z borówek,dżem z owoców leśnych,cynamon mielony,Słodkie dania
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | 3 | opakowania | |
cynamon mielony | - | ||
dżem z owoców leśnych | 160 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kompot z borówek | 280 | gramów | |
krem do ciast - waniliowy | ½ | opakowania | |
masło | 30 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | ¼ | litra | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 160 | gramów | |
olej słonecznikowy | - | ||
proszek do pieczenia | ½ | opakowania |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
jajka kurze 2 sztuki • mąka chlebowa pszenna T750 160 gramów • mleko półtłuste 1,5% ¼ litra • cukier waniliowy 1 opakowanie • proszek do pieczenia ½ opakowania
W misce ubijamy dwa żółtka z cukrem waniliowym. Potem dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z dwóch białek ubijamy gęstą pianę, którą ostrożnie dodajemy do przygotowanego ciasta.
2. Smażenie
Rozgrzaną patelnię natłuszczamy roztopionym masłem albo olejem. Stopniowo smażymy placuszki na złoty kolor.
3. Przygotowanie sosu
kompot z borówek 280 gramów • dżem z owoców leśnych 160 gramów • masło 30 gramów • cukier waniliowy 2 opakowania • cynamon mielony • krem do ciast - waniliowy ½ opakowania
Do garnuszka wlewamy borówkowy kompot razem z sokiem, dodajemy masło, cukier waniliowy, cynamon, dżem i doprowadzamy do wrzenia. Aby nam sos zgęstniał, stopniowo dodajemy krem do ciasta, dobrze mieszamy. Gdy sos zgęstnieje, odstawiamy.
Smacznego!