PRZEPISY

Pierś z kurczaka na białej rzodkwi

Pierś z kurczaka na białej rzodkwi

Naprawdę pyszny przysmak. Podajemy z ryżem, posypane świeżym lub suszonym szczypiorkiem.

przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,biała rzodkiew,Kurczak,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Kurczak

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

biała rzodkiew500gramów
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
jajka kurze4sztuki
mielona czerwona papryka½łyżeczki
olej słonecznikowy2łyżki
olej z pestek dyni2łyżki
piersi z kurczaka500gramów
ryż biały długoziarnisty200gramów
szafran½łyżeczki
sól2.5łyżeczki
woda1decylitr
woda-

 

Przepis

1. Przygotowanie mięsa

piersi z kurczaka 500 gramów  sól 2 łyżeczki  mielona czerwona papryka ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  olej słonecznikowy 2 łyżki  woda 1 decylitr

Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.Rozgrzewamy olej w woku, dodajemy mięso, smażymy je póki się nie zaciągnie. Dodajemy sól i przyprawy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez około 25 minut.

2. Biała rzodkiew

biała rzodkiew 500 gramów

Białą rzodkiew obieramy i trzemy na grubej tarce.

3. 

Dodajemy do mięsa i pod przykryciem wszystko razem dusimy jeszcze 10-15 minut.

4. 

jajka kurze 4 sztuki

Jajka roztrzepujemy i wlewamy do mięsa z rzodkwią.

5. 

Mieszamy do ścięcia jajek.

6. Ryż z szafranem

ryż biały długoziarnisty 200 gramów  olej z pestek dyni 2 łyżki  szafran ½ łyżeczki  sól ½ łyżeczki  woda

Piersi kurczaka z białą rzodkwią możemy podawać z różnego rodzaju ryżem. Jednak najlepiej smakują z ryżem szafranowym. Przygotowuje się go w następujący sposób. Ryż myjemy na sitku pod bieżącą wodą. Wlewamy olej do garnka (np. olej z dyni - ryż będzie ciemniejszy), nieco go rozgrzewamy, dodajemy ryż i podsmażamy przez około 2-3 minuty. Posypujemy szafranem i solą, mieszamy i zalewamy gorącą wodą około 1,5 cm nad ryż (wodę można wymieszać z niewielką ilością białego wina). Gotujemy pod pokrywką. Ryż jest lekko pikantny.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie