PRZEPISY

Pieczona ćwikła z czosnkiem

Pieczona ćwikła z czosnkiem

Smaczny dodatek do mięsa. Nadaje się również jako przystawka z serową ozdobą. Ciekawy wegetariański obiad może wytworzyć ta pieczona ćwikła z kapustą włoską na gęsto.

przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,czosnek,Dodatki warzywne

Dodatki warzywne

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

Kapusta włoska na gęsto z ziemniakami przepis-
burak ćwikłowy1200gramów
cukier puder½łyżeczki
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek8ząbków
masło50gramów
ocet balsamiczny2łyżki
oliwa30mililitrów
sól½łyżeczki

 

Przepis

1. 

burak ćwikłowy 1200 gramów  oliwa 30 mililitrów

Ćwikłę obieramy i kroimy na około 1 cm grube plasterki. Do głębokiej brytfanny nalewamy oliwę i plasterki ćwikły do niej układamy.

2. 

ocet balsamiczny 2 łyżki  sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  masło 50 gramów  czosnek 8 ząbków  cukier puder ½ łyżeczki

Ćwikłę skrapiamy olejem balsamicznym, solimy, posypujemy pieprzem, układamy na niej plasterki masła i czosnku. Ćwikłę posypujemy przesianym cukrem pudrem.

3. 

Brytfannę z ćwikłą przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200°C. Pieczemy godzinę.

4. 

Po godzinie ćwikłę w brytfannie przewracamy, ponownie przykrywamy i wkładamy do wyłączonego piekarnika na 10 minut. Upieczoną ćwikłę możemy podawać na ciepło, lekko wystudzoną albo na zimno.

5. Pieczona ćwikła z kapustą włoską na gęsto.

Kapusta włoska na gęsto z ziemniakami przepis

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie