Pieczarkowa kremowa zupa
Do przygotowania tej zupy wystarczą Wam trzony z pieczarek. Kapelusiki można użyć na przygotowanie innego smacznego dania.
przepis,fotoprzepis,słodka śmietana do gotowania,mleko półtłuste 1,5%,pieczarki - trzony,Zupy grzybowe
Zupy grzybowe
Kategorie
Zupy grzybowe
Składniki
Składniki
cebula | 80 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kasza manna | 3 | łyżki | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżka | |
nać pietruszki | - | ||
oliwa | 2 | łyżki | |
pieczarki - trzony | 500 | gramów | |
sól | - | ||
słodka śmietana do gotowania | 250 | mililitrów | |
woda | 500 | mililitrów |
Przepis
1.
pieczarki - trzony 500 gramów
Pieczarki oczyszczamy i myjemy. Kapelusiki, które według potrzeby można też użyć do przygotowania zupy, oddzielamy od trzonów.
2.
oliwa 2 łyżki • cebula 80 gramów • woda 500 mililitrów • sól • kminek mielony ½ łyżeczki
Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy pokrojone pieczarkowe trzony. Zalewamy wodą, solimy, dodajemy kminek i gotujemy około 15 minut pod przykryciem.
3.
Zawartość garnka dokładnie miksujemy blenderem.
4.
słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka
W śmietanie i mleku mieszamy mąkę. Dolewamy do rozmiksowanych pieczarek i zagotowujemy.
5.
jajka kurze 1 sztuka • kasza manna 3 łyżki
Z jajek i kaszy manny wyrabiamy ciasto na kluseczki, które na chwilę odstawiamy - kasza napęcznieje. Kluseczki wyciskamy do wrzącej wody, gotujemy aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Smacznego!