PRZEPISY

Paluszki z białek

Paluszki z białek

Zostały wam białka po gotowaniu domowego jajecznego likieru? Upieczcie sobie te oto słodkie, chrupiące paluszki namoczone w czekoladzie.

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,białko jajka,białko jajka,masło,cukier puder,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

45

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka6sztuk
cukier puder200gramów
cukier waniliowy20gramów
masło250gramów
mąka chlebowa pszenna T750400gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
polewa czekoladowa-
proszek do pieczenia¼łyżeczki

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów  cukier waniliowy 20 gramów  proszek do pieczenia ¼ łyżeczki  białko jajka 2 sztuki  masło 250 gramów

Zważymy mąkę, dodajemy do niej cukier, szczyptę proszku do pieczenia, białka i pokrojone masło.

2. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na pół godziny w chłodne miejsce.

3. 

białko jajka 4 sztuki

150g białek ubijamy na gęstą pianę.

4. 

cukier puder 200 gramów

Dodajemy do nich cukier.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość około 2mm na stolnicy posypanej mąką. Z pomocą linijki odkrawamy brzegi i wytwarzamy kwadrat 30x30 cm.

6. 

Kwadrat kroimy na paski 30x3 cm. Na koniec paski kroimy na trzy części. Wytworzą nam się paluszki o wielkości 10x3 cm. Skrawki razem mieszamy i odkładamy do lodówki. Po upieczeniu pierwszych paluszków ponownie je wyrabiamy na paluszki.

7. 

Paluszki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia albo folią teflonową. Łyżeczką na nie smarujemy masę z białek.

8. 

Po wysmarowaniu wszystkich paluszków ...

9. 

... pieczemy je w piekarniku. Pieczemy w temperaturze 160°C około 20 minut. Według potrzeby i doświadczenia z piekarnikiem czas i temperaturę dostosowujemy. Paluszki odstawiamy żeby dobrze wystygły. Ponieważ potrzebujemy blachę na dalsze pieczenie po prostu je za pomocą papieru na którym się piekły zsuwamy na stolnicę. Najlepiej jest już ich nie ruszać i zostawić do następnego dnia żeby się dosuszyły.

10. 

polewa czekoladowa

Na następny dzień roztapiamy czekoladową polewę w kąpieli wodnej i końce paluszków w niej maczamy. Czekoladę odstawiamy żeby stężała i paluszki układamy w zamykanym pojemniku. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie