swiatwemnie.pl

Palce lizać

Wspaniałe ciasto, które znika z talerza w niespełna kilka sekund. Ucieszy on nie tylko waszych gości na których czekacie, kolegów w pracy, ale przede wszystkim nasze podniebienie. Tylko uważajcie na palce!

 

Ilość porcji: 30

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie: 
 

 

 
 
  • zdjęcia & komentarze
  • składniki
  • przepis

1. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier puder 100 g

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

2. Ubijamy pianę

białko jajka 5 sztuk  cukier puder 50 g

Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier.

Ubijamy pianę

3. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 150 g  kakao proszek 4 łyżki  woda 5 łyżek  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Do miski wlewamy wymieszane żółtka, powoli dodajemy mąkę, wodę, kakao, proszek do pieczenia a na końcu delikatnie ubitą z białek pianę. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Pieczemy w temperaturze 180° C przez około 20 minut.

Przygotowanie ciasta

4. Przygotowanie nadzienia

mleko półtłuste 1,5% 750 ml  budyń waniliowy w proszku 80 g  żółtko jajka 5 sztuk

Aby przygotować nadzienie, gotujemy budyń, do którego, podczas gotowania, dodajemy żółtka. Budyń podczas gotowania delikatnie mieszamy, aby nie powstały grudki.

Przygotowanie nadzienia

5. Ucieramy masło z cukrem

masło 250 g  cukier waniliowy 20 g  cukier puder 200 g

Do ugotowanego, chłodnego już budyniu dodajemy masło utarte z cukrem.

Ucieramy masło z cukrem

6. 

Budyniowe nadzienie porządnie mieszamy, aby masa była gładka, bez żadnych grudek.

7. Kołderka z piany

cukier kryształ 200 g  białko jajka 5 sztuk

Powierzchnię ciasta tworzy piana ubita nad parą z białek z cukrem.

Kołderka z piany

8. 

dżem porzeczkowy 150 g  czekolada 30 g

Gdy wszystkie warstwy ciasta są już gotowe, możemy zacząć nakładać je na siebie. Korpus smarujemy kwaśnym dżemem, nadzieniem a na koniec pokrywamy wszystko pianą. Na pianę trzemy czekoladę, schładzamy i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Powered by Master_CMS 7  •  Zalogować się