PRZEPISY

Orzechowe świąteczne ciasteczka

Orzechowe świąteczne ciasteczka

Wytrzymałe orzechowe ciasteczka wypełnione orzechowo-czekoladowym kremem, polane czekoladą. Idealne jako świąteczne ciasteczka. Nie muszą być przechowywane w chłodnym miejscu.

przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,krem czekoladowo-orzechowy,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ125gramów
cukier waniliowy1sztuka
krem czekoladowo-orzechowy-
masło250gramów
mielone orzechy włoskie125gramów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
polewa czekoladowa-
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. 

masło 250 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  cukier kryształ 125 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka  mielone orzechy włoskie 125 gramów  żółtko jajka 1 sztuka

Miękki tłuszcz, mąkę, cukier, zmielone orzechy i żółtka razem mieszamy i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.

2. 

Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy z niego dowolne kształty.

3. 

Wykrojone ciasto układamy na blachę i pieczemy w piekarniku na 180 °C około 7 minut.

4. 

Po upieczeniu odstawiamy na chwilę do wystygnięcia.

5. 

krem czekoladowo-orzechowy

Ciasteczka nacieramy kremem (Nutellą) i po dwa razem łączymy.

6. 

polewa czekoladowa

Polewamy czekoladową polewą.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie