PRZEPISY

Orzechowe serce

Orzechowe serce

Tort pełen orzechów nie tylko na Walentynki.

przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,mielone orzechy włoskie,mielone orzechy włoskie,śmietana do ubijania (30-33%),Torty,Walentynki

Torty

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Torty  Walentynki  

 

Składniki

Składniki

białko jajka6sztuk
cukier kryształ20gramów
cukier puder180gramów
czekolada-
czekolada25gramów
masło-
masło180gramów
mielone orzechy włoskie180gramów
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550100gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
proszek do pieczenia1.5łyżeczki
rodzynki w czekoladzie-
rum25mililitrów
skrobia kukurydziana40gramów
woda20mililitrów
śmietan-fix7gramów
śmietana do ubijania (30-33%)200mililitrów
żółtko jajka6sztuk

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier puder 100 gramów  woda 20 mililitrów  mielone orzechy włoskie 50 gramów

Żółtka mieszamy z cukrem i wodą. Dodajemy orzechy.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki  białko jajka 6 sztuk

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

Mąkę i pianę z białek na przemian dodajemy do żółtek.

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto nalewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

5. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

6. 

mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  cukier kryształ 20 gramów  skrobia kukurydziana 40 gramów

Z mleka, cukru i skrobi kukurydzianej gotujemy gęsty budyń. Wystudzamy.

7. 

masło 180 gramów  cukier puder 80 gramów

W misce mieszamy miękkie masło z cukrem.

8. 

rum 25 mililitrów

Masło mieszamy z budyniem i dodajemy rum.

9. 

mielone orzechy włoskie 80 gramów

Dodajemy orzechy ...

10. 

czekolada 25 gramów

... i roztopioną czekoladę.

11. 

śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów  śmietan-fix 7 gramów

Na koniec do kremu dodajemy ubitą śmietanę ze śmietan fix.

12. 

Upieczony spód w poprzek przekrawamy na połowę. Wierzchnią część odkładamy a na dolną smarujemy około 2/3 kremu. Na krem kładziemy górną część.

13. 

Całe serce smarujemy resztą kremu (również po bokach).

14. 

mielone orzechy włoskie 50 gramów

Posypujemy orzechami.

15. 

czekolada  rodzynki w czekoladzie

Roztapiamy czekoladę i tort ozdabiamy. Do czekolady w garnuszku możemy dodać rodzynki w czekoladzie i też je użyć do ozdabiania.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie