PRZEPISY

Orkiszowy chleb

Orkiszowy chleb

Smaczny domowy chlebuś z mąki orkiszowej.

przepis,fotoprzepis,woda,woda,świeże drożdże,mąka orkiszowa drobno mielona,Chleb,Bezlaktozowe

Chleb

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

Kategorie

Chleb  Bezlaktozowe  

 

Składniki

Składniki

miód1łyżka
mąka orkiszowa drobno mielona500gramów
nasionka (lnu, słonecznika, sezamu itp.)-
sól2łyżeczki
woda330mililitrów
woda-
świeże drożdże21gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie zakwasu

woda 330 mililitrów  świeże drożdże 21 gramów  miód 1 łyżka

Do miski wlewamy lekko ciepłą wodę, w której rozpuszczamy pół kostki drożdży. Dodajemy miód. Razem mieszamy.

2. Sypka mieszanka

sól 2 łyżeczki  mąka orkiszowa drobno mielona 500 gramów  nasionka (lnu, słonecznika, sezamu itp.)

Do większej miski wsypujemy mąkę i garść ziarenek według smaku. Dodajemy sól. Mieszamy.

3. Wyrastanie

Do sypkiej mieszanki wlewamy wodę z drożdżami, ręką albo łychą wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. Pieczenie chleba

Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek, który kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5. 

woda

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200°C około 45 minut. Upieczony chleb smarujemy wodą, odstawiamy na chwilę do wystudzenia i owijamy go w czystą kuchenną ściereczkę.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie