PRZEPISY

Odwrócona kapusta

Odwrócona kapusta

Zapiekana kapusta z ziemniakami, boczkiem i wędzonym mięsem.

przepis,fotoprzepis,boczek przerośnięty,kiszona kapusta,ziemniaki,wędzone mięso,Wieprzowina

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

boczek przerośnięty150gramów
bułka tarta0
cebula80gramów
cukier kryształ1łyżka
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek4ząbki
jajka kurze2sztuki
kiszona kapusta500gramów
kminek½łyżeczki
masło-
nać pietruszki-
ocet1łyżka
sól1łyżeczka
słodka śmietana do gotowania250mililitrów
wędzone mięso200gramów
ziemniaki300gramów

 

Przepis

1. 

boczek przerośnięty 150 gramów  cebula 80 gramów  cukier kryształ 1 łyżka  ocet 1 łyżka  kiszona kapusta 500 gramów  sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  kminek ½ łyżeczki  czosnek 4 ząbki

Boczek kroimy w paski i smażymy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i dodajemy do boczku. Chwilę smażymy, dodajemy cukier i ocet. Gdy ocet wyparuje, dodajemy częściowo opłukaną (według tego, na ile ma być potrawa kwaśna) kapustę. Jeżeli kapusta jest zbyt długa, dobrze jest ją wtedy na drobno posiekać. Dodajemy sól, pieprz, kminek i rozgnieciony czosnek. Mieszamy i przez chwilę dusimy pod przykryciem.

2. 

ziemniaki 300 gramów  wędzone mięso 200 gramów

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i podgotowujemy w odrobinie wody przez 5 minut (parzymy). Mięso wędzone gotujemy, aby było miękkie i kroimy w kostkę - aby było szybciej należy wykorzystać ugotowane wcześniej kawałki wędzonego mięsa. Ziemniaki i mięso mieszamy z kapustą.

3. 

masło  bułka tarta  słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów  jajka kurze 2 sztuki  sól ½ łyżeczki

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wkładamy do niej przygotowaną mieszankę. Zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i solą. Widelcem nakłuwamy kapustę, aby śmietana lepiej przenikła.

4. 

bułka tarta  nać pietruszki

Wierzch posypujemy bułką tartą. Naczynie przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy naczynie z kapustą, aby trochę ostygło, następnie przekładamy kapustę na talerz i ozdabiamy posiekaną natką pietruszki.

5. 

Kapustę kroimy na trójkąty i podajemy ze świeżym pachnącym chlebem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie