PRZEPISY

Naleśniki bananowe

Naleśniki bananowe

Innowacyjna wersja klasycznego przysmaku, która zadowoli największych smakoszy. Na zdjęciu naleśnik jest wypełniony śliwkowym powidłem i posypany białym cukrem i cynamonem.

przepis,fotoprzepis,banan,mleko półtłuste 1,5%,mąka chlebowa pszenna T750,Naleśniki

Naleśniki

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

Kategorie

Naleśniki  

 

Składniki

Składniki

banan2sztuki
cukier puder1łyżka
cynamon mielony½łyżeczki
jajka kurze2sztuki
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750400gramów
olej słonecznikowy-
sól¼łyżeczki

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

banan 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  jajka kurze 2 sztuki  cukier puder 1 łyżka  cynamon mielony ½ łyżeczki  sól ¼ łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów

Pokrojone banany, mleko, jajka, cukier, cynamon i sól miksujemy. Podczas miksowania stopniowo dodajemy mąkę, dopóki ciasto nie uzyska gęściejszej konsystencji. Masa powinna mieć taką gęstość, aby po usmażeniu naleśnik nie rozrywał się. Jeśli podczas obracania naleśnik rozrywa się, do ciasta należy jeszcze dodać mąki.

2. Smażenie naleśników

olej słonecznikowy

Na rozgrzaną patelnię chochelką wlewamy ciasto i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni. Gdy ciasto zbrązowieje na spodzie i po brzegach, dolewamy odrobinę oleju (po brzegu patelni), aby naleśnik odkleił się od dna. Po chwili obracamy i smażymy na drugiej stronie na złotobrązowy kolor.

3. Podawanie

O tym, jak naleśniki zostaną podane decydują jedynie granice naszej fantazji. Od najprostszego posypania cukrem, kakao lub cynamonem poprzez smarowanie dżemem, nutellą lub nadziewanie świeżymi owocami po udekorowanie bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Wszystko zależy od naszych upodobań i smaku.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie