Naleśniki bananowe
Innowacyjna wersja klasycznego przysmaku, która zadowoli największych smakoszy. Na zdjęciu naleśnik jest wypełniony śliwkowym powidłem i posypany białym cukrem i cynamonem.
przepis,fotoprzepis,banan,mleko półtłuste 1,5%,mąka chlebowa pszenna T750,Naleśniki
Naleśniki
Kategorie
Naleśniki
Składniki
Składniki
banan | 2 | sztuki | |
cukier puder | 1 | łyżka | |
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 400 | gramów | |
olej słonecznikowy | - | ||
sól | ¼ | łyżeczki |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
banan 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • cukier puder 1 łyżka • cynamon mielony ½ łyżeczki • sól ¼ łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów
Pokrojone banany, mleko, jajka, cukier, cynamon i sól miksujemy. Podczas miksowania stopniowo dodajemy mąkę, dopóki ciasto nie uzyska gęściejszej konsystencji. Masa powinna mieć taką gęstość, aby po usmażeniu naleśnik nie rozrywał się. Jeśli podczas obracania naleśnik rozrywa się, do ciasta należy jeszcze dodać mąki.
2. Smażenie naleśników
Na rozgrzaną patelnię chochelką wlewamy ciasto i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni. Gdy ciasto zbrązowieje na spodzie i po brzegach, dolewamy odrobinę oleju (po brzegu patelni), aby naleśnik odkleił się od dna. Po chwili obracamy i smażymy na drugiej stronie na złotobrązowy kolor.
3. Podawanie
O tym, jak naleśniki zostaną podane decydują jedynie granice naszej fantazji. Od najprostszego posypania cukrem, kakao lub cynamonem poprzez smarowanie dżemem, nutellą lub nadziewanie świeżymi owocami po udekorowanie bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Wszystko zależy od naszych upodobań i smaku.
Smacznego!