PRZEPISY

Nadziewane koszyczki babuni

Nadziewane koszyczki babuni

Tradycyjne ciastka bożonarodzeniowe, które, tak jak dla mnie, będą niezapomnianym wspomnieniem dla waszych dzieci. Przepis ten w niezmienionej formie istnieje już od ponad 50 lat.

przepis,fotoprzepis,masło,masło,masło,biszkopty,rum,czekolada 85%,Babeczki,Boże Narodzenie

Babeczki

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

biszkopty80gramów
cukier puder160gramów
cukier waniliowy20gramów
czekolada 85%100gramów
kakao proszek½łyżki
masło350gramów
masło-
mleko półtłuste 1,5%-
mąka luksusowa pszenna T550300gramów
powidło według własnego wyboru24łyżeczek
rum100mililitrów
skórka z cytryny-
wiśnie72sztuk
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  cukier puder 80 gramów  masło 200 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  skórka z cytryny  cukier waniliowy 20 gramów

Do mąki dodajemy cukier puder, masło, żółtka, skórkę z cytryny oraz cukier waniliowy. Wszystko mieszamy na gładkie ciasto.

2. 

Wciskamy ciasto do foremek.

3. 

Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 170 °C.

4. 

Korpusy wyciągamy z foremek, gdy są jeszcze gorące.

5. 

powidło według własnego wyboru 24 łyżeczek

Koszyczki napełniamy powidłem ...

6. 

wiśnie 72 sztuk

... wiśniami (3 szt.) ...

7. Przygotowanie kakaowego nadzienia

biszkopty 80 gramów  rum 100 mililitrów  masło 150 gramów  cukier puder 80 gramów  kakao proszek ½ łyżki

... oraz kakaowym nadzieniem, które przygotowujemy w następujący sposób: biszkopty rozgniatamy z rumem, potem dodajemy masło, cukier i kakao. Mieszamy.

8. 

czekolada 85% 100 gramów  masło  mleko półtłuste 1,5%

Koszyczki polewamy polewą z roztopionej czekolady. Dekorujemy połówką orzecha włoskiego, migdałem lub czym tylko chcesz według własnego smaku i wyboru. Gotowe koszyczki odstawiamy na jakiś czas do lodówki, aby stężały.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie