PRZEPISY

Mleczny ryż z owocami

Mleczny ryż z owocami

Łatwe przygotowanie smacznego mlecznego ryżu. Jest go o wiele więcej i jest znacznie tańszy niż ten gotowy ze sklepu.

przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,mleko półtłuste 1,5%,mleko półtłuste 1,5%, truskawkowy budyń w proszku,Śniadaniowe kasze,Bezglutenowe

Śniadaniowe kasze

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

truskawkowy budyń w proszku40gramów
cukier kryształ80gramów
cukier waniliowy20gramów
mleko półtłuste 1,5%1litr
mleko półtłuste 1,5%1decylitr
ryż okrągłoziarnisty200gramów
różne owoce500gramów
woda½litra

 

Przepis

1. Gotowanie ryżu

ryż okrągłoziarnisty 200 gramów  mleko półtłuste 1,5% 1 litr  woda ½ litra  cukier kryształ 80 gramów  cukier waniliowy 20 gramów

Ryż opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i wsypujemy go do garnka. Dodajemy mleko, wodę, cukier waniliowy i cukier kryształ. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut często mieszając.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 1 decylitr  truskawkowy budyń w proszku 40 gramów

W mleku wymieszamy budyń w proszku, dolewamy do ugotowanego ryżu i mieszamy do zgęstnienia. Zmieniając smak budyniu w proszku możemy przygotować ryż mleczny o różnych smakach ( karmelowy, waniliowy itd.)

3. 

różne owoce 500 gramów

Do miseczek dajemy mieszane konserwowe albo świeże krojone owoce, zalewamy je gorącym ryżem a wierzch zdobimy kolejną porcją owoców. Zostawiamy do ostudzenia do temperatury pokojowej i podajemy. Ryż w przykrytych miseczkach możemy schować do lodówki i takim oto sposobem mamy smaczne śniadanie na parę dni.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie