PRZEPISY

Malinowe kratkowane ciasto

Malinowe kratkowane ciasto

Świeże ciasto.

przepis,fotoprzepis,maliny,powidło według własnego wyboru,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier puder-
cukier puder80gramów
jajka kurze1sztuka
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)1łyżka
maliny350gramów
masło80gramów
mąka luksusowa pszenna T550200gramów
powidło według własnego wyboru150gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka

 

Przepis

1. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  masło 80 gramów  jajka kurze 1 sztuka  cukier puder 80 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 1 łyżka

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, jajko, cukier i kwaśną śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto.

2. 

powidło według własnego wyboru 150 gramów

Mniejszą blachę (32x22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy je na blachę. Ciasto możemy też rozwałkować do potrzebnej wielkości na papierze do pieczenia, który z blachy wyciągamy, a potem wraz z ciastem go z powrotem wkładamy. Ciasto smarujemy odpowiednią ilością rzadkiego powidła.

3. 

maliny 350 gramów

Na powidle układamy oczyszczone, umyte maliny.

4. 

Z reszty ciasta robimy na cieście kratownicę.

5. 

cukier puder

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut, w temperaturze około 180°C. Gotowe ciasto możemy posypać przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie