PRZEPISY

Makowiec

Makowiec

Szybkie i łatwe makowe ciasto ze śliwkowym dżemem.

przepis,fotoprzepis,zsiadłe mleko 3,6%,mak mielony,dżem śliwkowy,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

cukier puder180gramów
cukier waniliowy20gramów
dżem śliwkowy-
mak mielony100gramów
masło-
mąka luksusowa pszenna T550450gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
olej słonecznikowy100mililitrów
soda oczyszczona2łyżeczki
zsiadłe mleko 3,6%1litr

 

Przepis

1. Ciasto

zsiadłe mleko 3,6% 1 litr  olej słonecznikowy 100 mililitrów  cukier puder 180 gramów  cukier waniliowy 20 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 450 gramów  soda oczyszczona 2 łyżeczki  mak mielony 100 gramów

Do zsiadłego mleka dolewamy olej, dosypujemy cukier puder i cukier waniliowy, mąkę i dobrze mieszamy. Dodajemy sodę oczyszczoną i ponownie masę dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy mak.

2. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550  dżem śliwkowy

Blachę na pieczenie natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto i równomiernie je rozsmarowujemy. Na cieście łyżeczką kupkami rozkładamy w równomiernych odstępach śliwkowy dżem.

3. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 175°C 25 - 30 minut. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Po jej wyciągnięciu jej koniec nie może w dotyku się lepić.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie