PRZEPISY

Makaron zapiekany z bakłażanem

Makaron zapiekany z bakłażanem

Prosty przepis na zapiekany makaron z bakłażanem, pieczarkami, szynką i fasolką szparagową.

przepis,fotoprzepis,makaron - Gomito (kolanka),pieczarki,bakłażan,śmietana do ubijania (30-33%),ser półtwardy,Makarony

Makarony

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bakłażan1sztuka
czarny pieprz cały½łyżeczki
czosnek3ząbki
jajka kurze1sztuka
makaron - Gomito (kolanka)400gramów
mleko półtłuste 1,5%0.1litra
pieczarki350gramów
przyprawa warzywna2łyżki
ser półtwardy200gramów
szynka150gramów
zielona mrożona fasolka szparagowa200gramów
śmietana do ubijania (30-33%)250gramów

 

Przepis

1. 

makaron - Gomito (kolanka) 400 gramów

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Podczas gdy makaron się gotuje, przygotowujemy sobie sos.

2. 

pieczarki 350 gramów

Do głębokiej patelni dajemy troszkę oleju, dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i chwilę smażymy.

3. 

bakłażan 1 sztuka  zielona mrożona fasolka szparagowa 200 gramów  czosnek 3 ząbki  przyprawa warzywna 2 łyżki  czarny pieprz cały ½ łyżeczki

Potem do pieczarek dodajemy na cienkie plasterki pokrojony bakłażan, fasolkę szparagową, przeciśnięty czosnek, wszystkie przyprawy i chwilę dusimy. Możemy użyć warzywa według własnego smaku.

4. 

szynka 150 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 250 gramów  ser półtwardy 200 gramów

Na koniec dodajemy w paski pokrojoną szynkę, połowę startego sera i wszystko zalewamy śmietanką.

5. 

Ugotowany makaron rozkładamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy przygotowaną mieszanką.

6. 

jajka kurze 1 sztuka  mleko półtłuste 1,5% 0.1 litra

Na koniec makaron polewamy jajkiem roztrzepanym w mleku. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 15 minut. Tuż przed dopieczeniem wyciągamy z piekarnika i posypujemy resztą sera.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie