PRZEPISY

Łzy słonia

Łzy słonia

Osłodźcie swoje życie albo bądźcie dobrze przygotowani na każdą rodzinną uroczystość, czy towarzyskie spotkanie w Waszym domu.

przepis,fotoprzepis,banan,masło,Rolady

Rolady

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Rolady  

 

Składniki

Składniki

banan3sztuki
cukier puder10łyżek
cukier waniliowy2sztuki
jajka kurze6sztuk
kakao proszek2łyżki
masło250gramów
mielone orzechy włoskie150gramów
mleko półtłuste 1,5%7łyżek
mąka luksusowa pszenna T5504łyżki
proszek do pieczenia1szczypta

 

Przepis

1. Ciasto i pieczenie

jajka kurze 6 sztuk  cukier puder 6 łyżek  kakao proszek 2 łyżki  proszek do pieczenia 1 szczypta  mąka luksusowa pszenna T550 4 łyżki

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem, stopniowo dodajemy gęstą pianę z białek, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na blachę natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia albo folią aluminiową, i w umiarkowanej temperaturze pieczemy około 15 minut.

2. 

Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.

3. Nadzienie

masło 250 gramów  cukier waniliowy 2 sztuki  cukier puder 4 łyżki

Masło mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 7 łyżek  mielone orzechy włoskie 150 gramów

Orzechy sparzymy mlekiem i wystudzone dodajemy do masła.

5. 

banan 3 sztuki

Wystudzone ciasto rozkładamy, wewnętrzną stronę smarujemy nadzieniem, na nie układamy banany.

6. 

Ciasto ponownie zwijamy.

7. 

Jak nam zostanie nadzienie smarujemy nim wierzch rolady i polewamy czekoladową polewą.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie