PRZEPISY

Linieckie dwukolorowe gwiazdki

Linieckie dwukolorowe gwiazdki

Proste linieckie ciasteczka o zapachu cynamonu albo wanilii.

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,masło,kakao proszek,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier cynamonowy-
cukier puder80gramów
cukier waniliowy-
jajka kurze1sztuka
kakao proszek1łyżeczka
masło150gramów
mąka chlebowa pszenna T750225gramów
mąka chlebowa pszenna T7500
proszek do pieczenia½łyżeczki
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 225 gramów  cukier puder 80 gramów  proszek do pieczenia ½ łyżeczki  masło 150 gramów  żółtko jajka 1 sztuka

W mące mieszamy cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy nakrojone masło i żółtko. Wyrabiamy ciasto.

2. 

kakao proszek 1 łyżeczka

Ciasto rozdzielamy na jedną trzecią i dwie trzecie. Do mniejszego ciasta dodajemy kakao. Ciasta wkładamy na godzinę do lodówki.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy jasne ciasto na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy większe gwiazdki.

4. 

jajka kurze 1 sztuka

Gwiazdki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym jajkiem.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciemne ciasto na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy małe gwiazdki.

6. 

cukier waniliowy  cukier cynamonowy

Ciemne gwiazdki kładziemy na jasne i ponownie smarujemy jajkiem. Ciemne gwiazdki posypujemy cynamonowym albo waniliowym cukrem.

7. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

8. 

Gwiazdki z blachy wyciągamy gdy porządnie wystygną.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie