PRZEPISY

Kulki mięsne z knedlem i sosem

Kulki mięsne z knedlem i sosem

Smaczne kulki mięsne podajemy z knedlem oraz z jednym z wielu ulubionych sosów ( pomidorowym, koperkowym, chrzanowym itp.)

przepis,fotoprzepis,cebula,czosnek,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

biała podłużna bułka4sztuki
cebula150gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek3ząbki
jajka kurze2sztuki
mleko półtłuste 1,5%4decylitry
mąka chlebowa pszenna T750-
sól2łyżeczki
wieprzowe mięso mielone1000gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie mięsnego farszu

biała podłużna bułka 4 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 4 decylitry

Rogale kroimy na cienkie kółeczka, wkładamy do głębokiego naczynia, przy czym twardsze końce rogali wyrzucamy. Zalewamy mlekiem i zostawiamy na 2 minuty.

2. 

cebula 150 gramów  jajka kurze 2 sztuki  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  czosnek 3 ząbki

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Rogale w mleku ręką delikatnie rozdrabniamy, dodajemy jajka, cebulę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą. Wszystko razem mieszamy.

3. 

wieprzowe mięso mielone 1000 gramów

Na koniec dodajemy mięso mielone, ponownie mieszamy.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Z mięsnego farszu formujemy kuleczki, które obtaczamy w mące i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kuleczki przykrywamy drugą blachą albo folią aluminiową i w rozgrzanym piekarniku pieczemy, na średnim stopniu, 20 minut. Po tym czasie odkrywamy je i pieczemy kolejnych 20 minut. Możemy zwiększyć temperaturę pieczenia aby były ładnie na brązowo upieczone.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie