PRZEPISY

Kruche twarogowe ciasto

Kruche twarogowe ciasto

Ciasto z kruchego maślanego ciasta z twarogowo - makowym nadzieniem.

przepis,fotoprzepis,rodzynki,Delikatny chudy twaróg,mak mielony,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

Delikatny chudy twaróg500gramów
cukier kryształ50gramów
cukier puder150gramów
cukier waniliowy8gramów
jajka kurze3sztuki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)2łyżki
mak mielony100gramów
masło125gramów
mleko półtłuste 1,5%80mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550250gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
mąka tortowa pszenna T45025gramów
rodzynki50gramów
soda oczyszczona½łyżeczki
woda-

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  cukier puder 60 gramów  cukier waniliowy 8 gramów  soda oczyszczona ½ łyżeczki  masło 125 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Do miski ważymy mąkę, cukier, dodajemy cukier waniliowy i sodę oczyszczoną, mieszamy. Potem dodajemy miękkie pokrojone masło i jajko.

2. 

Wyrabiamy ciasto i na pół godziny odstawiamy w chłodne miejsce.

3. Twarogowe nadzienie

rodzynki 50 gramów  woda  Delikatny chudy twaróg 500 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 2 łyżki  jajka kurze 2 sztuki  cukier puder 90 gramów  mąka tortowa pszenna T450 25 gramów

Rodzynki myjemy i moczymy w wodzie. Do miski dajemy twaróg, dodajemy śmietanę, jajka, cukier, mąkę i odcedzone rodzynki.

4. 

Mieszamy na gładką masę.

5. Makowe nadzienie

mleko półtłuste 1,5% 80 mililitrów  cukier kryształ 50 gramów  mak mielony 100 gramów

W garnku gotujemy mleko z cukrem, odstawiamy z ognia i dodajemy mielony mak.

6. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550

Piekarnik rozgrzewamy i rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką (podczas wyrabiania masło się w nim szybko topi dlatego wyrabiamy je szybko).

7. 

Ciasto wkładamy do formy.

8. 

Na ciasto nalewamy twarogowe nadzienie a makowym nadzieniem ozdabiamy je.

9. Pieczemy

Ciasto pieczemy w 180°C 30 minut.

10. 

Upieczone ciasto dobrze wystudzamy.

11. Serwujemy

Potem je kroimy a porcje ostrożnie nakładamy na talerz. Ciasto jest bardzo kruche i przy serwowaniu musimy uważać by się nie połamało. Konsumujemy jak deser - łyżeczką albo deserowym widelcem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie