PRZEPISY

Kremówka z truskawkowym musem

Kremówka z truskawkowym musem

Przepis na troszkę inną, ulubioną, klasyczną kremówkę.

przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,cukier kryształ,cukier kryształ,budyń waniliowy w proszku,truskawki,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku100gramów
ciasto francuskie550gramów
cukier kryształ400gramów
cukier puder-
cukier waniliowy15gramów
jajka kurze6sztuk
mleko tłuste 3,5%1litr
truskawki500gramów
woda50mililitrów

 

Przepis

1. Ciasto

ciasto francuskie 550 gramów

Górny i dolny płat ciasta upieczemy z ciasta francuskiego - wstępnie przygotowanego, rozwałkowanego i zwiniętego na papierze.

2. 

Ciasta rozpakowujemy, przebijamy wykałaczką i stopniowo pieczemy na blasze.

3. 

Jeden płat kroimy na równe kwadraty.

4. Budyniowe nadzienie

jajka kurze 6 sztuk  mleko tłuste 3,5% 1 litr  cukier kryształ 150 gramów  cukier waniliowy 15 gramów  budyń waniliowy w proszku 100 gramów

Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. W mleku mieszamy cukier, waniliowy cukier, budyń w proszku i gotujemy gęsty budyń. Na koniec do gorącego dodajemy żółtka i zagotowujemy.

5. 

Gorący budyń wylewamy na nie pokrojony płat upieczonego ciasta i równomiernie rozsmarowujemy.

6. Piankowe nadzienie

truskawki 500 gramów

Truskawki oczyszczamy, myjemy i odkładamy na bok 3 truskawki na końcowe ozdabianie.

7. 

Resztę miksujemy blenderem na puree.

8. 

cukier kryształ 250 gramów  woda 50 mililitrów

Cukier gotujemy z wodą na lepiący syrop (15 minut).

9. 

Na kuchenkę stawiamy większy garnek z wodą a do niego wkładamy mniejszy garnek. Wodę zagotowujemy. Z białek ubijamy pół gęstą pianę.

10. 

Do piany dolewamy rozmiksowane truskawki i ubijamy gęstą pianę.

11. 

Pianę przekładamy do mniejszego garnka przygotowanego na kuchence, pod którym gotuje się nam woda. Dolewamy gorący syrop.

12. 

Pianę w wodnej kąpieli gotujemy często mieszając (około 20 minut).

13. 

Trzy łyżki piany wkładamy do rękawa cukierniczego na ozdabianie. Resztę ugotowanej truskawkowej piany na bogato nakładamy na budyń, równomiernie rozsmarowujemy a brzegi wyrównujemy.

14. 

Na pianie układamy kwadraty upieczonego ciasta francuskiego.

15. 

cukier puder

Kwadraty ciasta posypujemy cukrem i ozdabiamy pianą z rękawa cukierniczego i plasterkami truskawek. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.

16. 

Przed podaniem je rozkrawamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie