swiatwemnie.pl

Kremowe ciasto z mascarpone

Wyśmienite ciasto z kremem waniliowym i bitą śmietaną z mascarpone.

 

Ilość porcji: 40

Czas przygotowania: 1 h. 10 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie: 
 

 

 
 
  • zdjęcia & komentarze
  • składniki
  • przepis

1. Przygotowanie ciasta

jajka kurze 7 sztuk  cukier kryształ 8 łyżek  olej słonecznikowy 2 łyżki  mąka luksusowa pszenna T550 8 łyżek  proszek do pieczenia 2 łyżeczki  kakao proszek 2 łyżki

Żółtka mieszamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec ostrożnie dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao.

Przygotowanie ciasta

2. 

Wylewamy na przemian na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę, tak aby powstał marmurkowy wzór.

3. 

Pieczemy w temperaturze 180-200 °C przez około 10 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z blachy i odstawiamy do wystygnięcia.

4. Przygotowanie kremu budyniowego

mleko półtłuste 1,5% ½ litra  budyń waniliowy w proszku 40 g  cukier waniliowy 10 g

Odlewamy do miski troszkę mleka (resztę zagotowujemy), mieszamy w nim budyń i cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy, aż stanie się gęsty.

Przygotowanie kremu budyniowego

5. 

masło 250 g  cukier puder 100 g

Ostudzony budyń stopniowo mieszamy z miękkim masłem, według smaku dodajemy cukier, a potem ubijamy na gładki krem.

6. Przygotowanie kremu z bitej śmietany

śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml  mascarpone 250 g  cukier waniliowy 10 g  cukier puder 2 łyżki

Śmietanę ubijamy mikserem na gęsto. Mascarpone mieszamy z cukrem i ostrożnie dodajemy do niego bitą śmietanę.

Przygotowanie kremu z bitej śmietany

7. Nadziewanie i zdobienie

Na ostudzone ciasto nanosimy budyniowy kremem. Wyrównujemy wierzch. Ciasto kroimy na kawałki.

Nadziewanie i zdobienie

8. 

Na budyniowy krem, przy pomocy woreczka cukierniczego, nanosimy krem z bitej śmietany według własnego uznania i fantazji. Ciastka odstawiamy w chłodne miejsce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Powered by Master_CMS 7  •  Zalogować się