PRZEPISY

Wielkanocny kogucik

Wielkanocny kogucik

Innowacyjne pieczone bułeczki z ciasta drożdżowego z motywem wielkanocnym.

przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka luksusowa pszenna T550,dżem śliwkowy,twaróg granulowany,Ciasta,Wielkanoc

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta  Wielkanoc  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ-
cukier puder1łyżeczka
cukier puder30gramów
cukier puder2łyżki
cukier waniliowy1sztuka
cynamon mielony0
dżem śliwkowy130gramów
jajka kurze2sztuki
masło60gramów
mleko półtłuste 1,5%1łyżeczka
mleko półtłuste 1,5%205mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550470gramów
olej słonecznikowy-
rum1łyżka
skórka z cytryny0
sól1szczypta
twaróg granulowany130gramów
świeże drożdże25gramów
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. Przygotowanie rozczynu

świeże drożdże 25 gramów  mleko półtłuste 1,5% 125 mililitrów  cukier puder 1 łyżeczka

Z drożdży, letniego mleka i cukru przygotowujemy rozczyn.

2. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 470 gramów  jajka kurze 1 sztuka  masło 60 gramów  cukier puder 30 gramów  sól 1 szczypta  rum 1 łyżka  mleko półtłuste 1,5% 80 mililitrów

Gdy rozczyn dojrzeje, wlewamy go do naczynia ze składnikami na ciasto. Ciasto wyrabiamy tak, aby odklejało się od naczynia. Posypujemy je mąką i zostawiamy pod przykryciem przez około 20 minut, aby wyrosło.

3. Kształtowanie bułeczek

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i dzielimy na około 20 kwadracików, powinny one wystarczyć na stworzenie kogucika. Na kwadraciki nakładamy przygotowane wcześniej nadzienie i robimy z nich małe bułeczki. Dwa kwadraciki zostawiamy puste - będą z nich grzebień, dziób i skrzydła.

4. 

jajka kurze 1 sztuka  mleko półtłuste 1,5% 1 łyżeczka  cukier kryształ

Bułeczki układamy na posmarowaną tłuszczem blachę tak, aby stworzyły kształt koguta, z rodzynki robimy oko, smarujemy ubitym jajkiem z mlekiem i szczyptą cukru. Odstawiamy na chwilę, do wyrośnięcia.

5. Pieczenie

olej słonecznikowy

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, gorącego kogucika smarujemy olejem, aby ładnie błyszczał.

6. Dżemowe nadzienie

dżem śliwkowy 130 gramów  cynamon mielony  skórka z cytryny

Dżem śliwkowy mieszamy ze szczyptą cynamonu i skórką z cytryny.

7. Twarogowe nadzienie

twaróg granulowany 130 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  cukier puder 2 łyżki  cynamon mielony  skórka z cytryny  cukier waniliowy 1 sztuka

Twaróg mieszamy z cukrem waniliowym, cukrem pudrem, szczyptą cynamonu, skórką z cytryny i żółtkiem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie