Knedle z pieczarkami i boczkiem
Smaczne, nie rozpadające się knedle. Ulepszona wersja z grzybami i boczkiem.
przepis,fotoprzepis,muszkatołowy kwiat,pieczarki,Wędzony boczek wieprzowy,Kluski na parze,Przepisy do parowaru,Kuchnia czeska,
Kluski na parze
Kuchnia czeska
Składniki
Składniki
Wędzony boczek wieprzowy | 100 | gramów | |
biała podłużna bułka | 6 | sztuk | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 5 | decylitrów | |
muszkatołowy kwiat | ¼ | łyżeczki | |
mąka tortowa pszenna T450 | 250 | gramów | |
pieczarki | 120 | gramów | |
pieprz biały mielony | - | ||
por | 80 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
sól | - |
Przepis
1.
biała podłużna bułka 6 sztuk • mleko półtłuste 1,5% 2 decylitry • muszkatołowy kwiat ¼ łyżeczki • sól ½ łyżeczki
Bułki kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor w 150 stopniach przez około 20 minut. Zalewamy mlekiem, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, szczyptę gałki muszkatołowej i soli.
2.
pieczarki 120 gramów • por 80 gramów • Wędzony boczek wieprzowy 100 gramów • sól • pieprz biały mielony
Pieczarki, por (lub cebulę) i wędzony boczek kroimy na małe kawałki. Wszystko smażymy na patelni, póki nie powstanie zwarta kleista masa.
3.
mleko półtłuste 1,5% 3 decylitry • jajka kurze 3 sztuki • mąka tortowa pszenna T450 250 gramów
Z żółtek, mleka i mąki wyrabiamy rzadkie ciasto. Mieszamy je z bułkami. Dodajemy schłodzoną masę z pieczarek i boczku. Na koniec delikatnie dodajemy ubite białka.
4.
Z ciasta ugniatamy kulki i gotujemy na parze (w garnku na parę) 20-25 minut. Knedle można ugotować również w wodzie.
Smacznego!