PRZEPISY

Knedle z pieczarkami i boczkiem

Knedle z pieczarkami i boczkiem

Smaczne, nie rozpadające się knedle. Ulepszona wersja z grzybami i boczkiem.

przepis,fotoprzepis,muszkatołowy kwiat,pieczarki,Wędzony boczek wieprzowy,Kluski na parze,Przepisy do parowaru,Kuchnia czeska,

Kluski na parze

Kuchnia czeska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

Wędzony boczek wieprzowy100gramów
biała podłużna bułka6sztuk
jajka kurze3sztuki
mleko półtłuste 1,5%5decylitrów
muszkatołowy kwiat¼łyżeczki
mąka tortowa pszenna T450250gramów
pieczarki120gramów
pieprz biały mielony-
por80gramów
sól½łyżeczki
sól-

 

Przepis

1. 

biała podłużna bułka 6 sztuk  mleko półtłuste 1,5% 2 decylitry  muszkatołowy kwiat ¼ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Bułki kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor w 150 stopniach przez około 20 minut. Zalewamy mlekiem, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, szczyptę gałki muszkatołowej i soli.

2. 

pieczarki 120 gramów  por 80 gramów  Wędzony boczek wieprzowy 100 gramów  sól  pieprz biały mielony

Pieczarki, por (lub cebulę) i wędzony boczek kroimy na małe kawałki. Wszystko smażymy na patelni, póki nie powstanie zwarta kleista masa.

3. 

mleko półtłuste 1,5% 3 decylitry  jajka kurze 3 sztuki  mąka tortowa pszenna T450 250 gramów

Z żółtek, mleka i mąki wyrabiamy rzadkie ciasto. Mieszamy je z bułkami. Dodajemy schłodzoną masę z pieczarek i boczku. Na koniec delikatnie dodajemy ubite białka.

4. 

Z ciasta ugniatamy kulki i gotujemy na parze (w garnku na parę) 20-25 minut. Knedle można ugotować również w wodzie.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie