PRZEPISY

Kluski z twarogiem

Kluski z twarogiem

Przepis na domowe kluski z ziemniaczanego ciasta, posypane słodkim twarogiem.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,Delikatny chudy twaróg,Słodkie dania,Kuchnia słowacka

Słodkie dania

Kuchnia słowacka

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Delikatny chudy twaróg230gramów
cukier puder1łyżka
masło40gramów
mąka luksusowa pszenna T550120gramów
sól-
ziemniaki500gramów
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. 

ziemniaki 500 gramów

Ziemniaki gotujemy w wodzie 20-25 minut, ostudzamy i obieramy.

2. 

Ziemniaki ubijamy, albo trzemy na drobno.

3. 

żółtko jajka 1 sztuka  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  sól

Dodajemy jedno żółtko, mąkę i szczyptę soli.

4. 

Wyrabiamy ziemniaczane ciasto. Dobrze się wyrabia ręką na posypanej mąką stolnicy.

5. 

mąka luksusowa pszenna T550 20 gramów

Ciasto na posypanej mąką stolnicy rozdzielamy na 6 części. Z każdej części rozwałkowujemy rozszerzonymi palcami walec ciasta, który kroimy nożykiem na krótkie części.

6. 

Kluski stopniowo odkładamy na bok odpowiednio posypane mąką, aby się nawzajem nie lepiły.

7. 

Kluski wkładamy do wrzącej wody. Po chwili ugotowane wypływają na powierzchnię. Wyciągamy je chochlą z otworami albo sitkiem.

8. 

masło 40 gramów

Ugotowane kluski smażymy na maśle na złoty kolor.

9. 

Delikatny chudy twaróg 230 gramów  cukier puder 1 łyżka

Serwujemy posypane twarogiem i cukrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie