Kawowe pianki
Proste i smaczne domowe pianki pieczone bez użycia foremek.
przepis,fotoprzepis,białko jajka,wiórki kokosowe,masło,Ciasta kremowe,Bezglutenowe
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
budyń waniliowy w proszku | 40 | gramów | |
cukier puder | 200 | gramów | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
kawa rozpuszczalna | 2 | łyżeczki | |
masło | 150 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
wiórki kokosowe | 150 | gramów | |
woda | 30 | mililitrów |
Przepis
1. Pianki
białko jajka 4 sztuki • cukier puder 120 gramów • wiórki kokosowe 150 gramów
Z białek ubijamy gęstą pianę. Do piany dodajemy cukier a na koniec dodajemy kokos.
2.
Za pomocą strzykawki cukierniczej strzykamy z kokosowego ciasta owale na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pianki forujemy nie zbyt wysokie. Kształt pianek możemy sobie na papierze do pieczenia narysować, ale tak by brzegi owali nie dotykały się. Najłatwiej jest użyć foremek do pieczenie pianek.
3.
Pieczemy, raczej suszymy, w piekarniku na najniższym stopniu około 35-45 minut. Drzwiczki piekarnika podpieramy drewnianą łychą, by drzwiczki były lekko otwarte. Tak się pianki nie przypalą.
4. Kawowy krem
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki • woda 30 mililitrów
Kawę mieszamy z gorącą wodą i odstawiamy do wychłodnięcia.
5.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 40 gramów • cukier waniliowy 20 gramów
W mleku mieszamy waniliowy budyń i cukier waniliowy. Gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
7.
Wymieszane masło z wystudzonym budyniem i kawą razem łączymy.
8.
Na połowę upieczonych owali nakładamy krem i przykrywamy drugą połową owali, delikatnie dociskamy. Pianki wkładamy do lodówki, gdzie je schładzamy przez 2 - 3 godziny.
Smacznego!