PRZEPISY

Kasztanowo twarogowe ciasto

Kasztanowo twarogowe ciasto

Ciasto pełne smaku.

przepis,fotoprzepis,kasztanowe puree,Delikatny chudy twaróg,Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

wysoka

Kategorie

Torty  

 

Składniki

Składniki

Delikatny chudy twaróg250gramów
białko jajka4sztuki
budyń waniliowy w proszku37gramów
cukier puder275gramów
cukier puder1łyżeczka
cukier waniliowy28gramów
kasztanowe puree400gramów
kawa rozpuszczalna1łyżeczka
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200mililitrów
masło125gramów
mielone orzechy włoskie30gramów
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka tortowa pszenna T450160gramów
orzechy włoskie100gramów
proszek do pieczenia12gramów
woda200mililitrów
woda6łyżek
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów
żelatyna spożywcza30gramów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. Kasztanowe nadzienie

mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  cukier waniliowy 8 gramów  budyń waniliowy w proszku 37 gramów  masło 125 gramów  cukier puder 125 gramów  kasztanowe puree 400 gramów

Z mleka, cukru waniliowego i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Zostawiamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Masło mieszamy z cukrem, dodajemy puree z kasztanów. Dodajemy budyń i nadzienie odkładamy w chłodne miejsce.

2. Orzechowo - kawowy spód

kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka  woda 6 łyżek  białko jajka 4 sztuki  cukier puder 1 łyżeczka  mąka tortowa pszenna T450 160 gramów  proszek do pieczenia 12 gramów  żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 120 gramów  orzechy włoskie 100 gramów

Kawę rozpuszczamy w wodzie. Z białek i szczypty cukru pudru ubijamy gęstą pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka mieszamy z cukrem, dodajemy kawę, zmielone orzechy. Stopniowo dodajemy mąkę i pianę z białek.

3. 

Ciasto równomiernie rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 °C przez 25 minut.

4. 

Upieczony spód wyciągamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy na kształt rolady. Po ostygnięciu odwijamy a przy tym ściągamy papier do pieczenia. Spód jest kruchy, należy obchodzić się z nim delikatnie.

5. 

Na spód nacieramy kasztanowe nadzienie i ponownie zawijamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

6. Twarogowo - śmietankowe nadzienie

Delikatny chudy twaróg 250 gramów  cukier waniliowy 20 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów

Twaróg wymieszamy ze śmietaną i cukrem.

7. 

żelatyna spożywcza 30 gramów  woda 200 mililitrów  śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  cukier puder 30 gramów

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie lekko podgrzewając. Sprawdzamy temperaturę wkładając palec do roztworu - nie może nas parzyć. Ze śmietany kremówki i cukru ubijamy bitą śmietanę.

8. 

Kilka łyżek rozmieszanego twarogu wkładamy do rozpuszczonej żelatyny i mieszamy. Następnie żelatynę z twarogiem wlewamy z powrotem do reszty twarogu i mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę. Na kilka minut, zanim pokroimy spód na równomierne plastry, wkładamy twarogowo - śmietankowe nadzienie do lodówki.

9. Układamy placek

Głęboką miskę (średnica 28 cm, głębokość 15 cm) wykładamy folią spożywczą. Na dno i cały obwód układamy nakrojoną roladę.

10. 

Na środek miski z rolady nakładamy twarogowe nadzienie. Na wierzch nadzienia nakładamy resztę spodu rolady i resztki z krawędzi, które wystają nad nadzienie. Lekko i delikatnie dociskamy.

11. 

mielone orzechy włoskie 30 gramów

Cały poskładany placek posypujemy zmielonymi orzechami i przykrywamy prześwitującą folią. Zostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia co najmniej 4 godziny.

12. 

Przed podaniem odkrywamy folię. Na szczycie placka kładziemy paterę do ciasta. Placek odwracamy i wyciągamy. Zdejmujemy folię z całego obwodu. Placek według swoich upodobań i okazji dekorujemy.

13. 

Mniaaaammm.........

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie