swiatwemnie.pl

Karmelowy dmuchany smakołyk

Smakołyk z dmuchanego ryżu w karmelu, ulubiony nie tylko na święta.

 

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie: 
 

 

 
 
  • zdjęcia & komentarze
  • składniki
  • przepis

1. 

cukier kryształ 250 g  skondensowane słodzone mleko 300 ml

W garnku karmelizujemy cukier. Dolewamy słodzone skondensowane mleko i mieszamy dopóki nam się obydwa składniki nie rozpuszczą.

2. 

masło 180 g

Dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.

3. 

ryż dmuchany 140 g

Dosypujemy dmuchany ryż.

4. 

Dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilę i ponownie dobrze mieszamy.

5. 

Podłużną formę na keks wykładamy folią spożywczą.

6. 

Do formy wlewamy wytworzoną masę i dobrze ugniatamy. Odstawiamy do stężenia do lodówki na 24 godziny.

7. 

Stężony smakołyk wyciągamy z formy. Usuwamy folię.

8. 

biała czekolada

Polewamy roztopioną czekoladą i odstawiamy żeby czekolada trochę stężała.

9. 

Kroimy na kawałki. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Powered by Master_CMS 7  •  Zalogować się