PRZEPISY

Karmelowo - nektarynkowe odwrócone ciasto

Karmelowo - nektarynkowe odwrócone ciasto

Soczyste letnie ciasto do popołudniejszej kawy czy herbaty o piątej.

przepis,fotoprzepis,nektarynki,cukier kryształ,cukier kryształ,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ150gramów
cukier waniliowy8gramów
cytryna1sztuka
jajka kurze4sztuki
masło110gramów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
nektarynki500gramów
proszek do pieczenia12gramów
płatki owsiane50gramów
sól-

 

Przepis

1. Przygotowanie nektarynek

nektarynki 500 gramów

Nektarynki myjemy, rozpoławiamy i kroimy na kawałki.

2. Karmel

cukier kryształ 100 gramów  masło 100 gramów

Do garnka wsypujemy kryształowy cukier. Stopniowym podgrzewaniem i mieszaniem karmelizujemy go. Dodajemy masło i mieszamy do rozcieńczenia karmelu i roztopienia masła. Do karmelu wrzucamy nektarynki.

3. Przygotowanie ciasta

jajka kurze 4 sztuki  cukier kryształ 50 gramów  cukier waniliowy 8 gramów  sól  cytryna 1 sztuka

Jajka mieszamy z cukrem, waniliowym cukrem i szczyptą soli. Dodajemy startą skórkę z cytryny nie potraktowanej chemicznie. Nektarynki odcedzamy a karmelowo- masłowy roztwór wlewamy do jajek, mieszamy.

4. 

masło 10 gramów  płatki owsiane 50 gramów

Naczynie natłuszczamy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Na dnie równomiernie rozkładamy nektarynki.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  proszek do pieczenia 12 gramów

Do jajecznej masy dodajemy mąkę do której dodaliśmy proszek do pieczenia i ciasto na gładko mieszamy. Wylewamy je na nektarynki.

6. Pieczenie

Pieczemy z nagrzanym piekarniku w 200°C około 20 - 25 minut.

7. 

Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia. Po brzegach naczynia ciasto delikatnie luzujemy. Naczynie szybko przewracamy i ciasto wyciągamy. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie