PRZEPISY

Karmelowo-bananowy tort

Karmelowo-bananowy tort

Wyśmienity tort z delikatnym kremem pełnym bananów w karmelu i ulubioną bitą śmietaną.

przepis,fotoprzepis,banan,śmietana do ubijania (30-33%),Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

Kategorie

Torty  

 

Składniki

Składniki

banan1kilogram
białko jajka4sztuki
budyń waniliowy w proszku80gramów
cukier kryształ100gramów
cukier puder180gramów
cukier waniliowy10gramów
kakao proszek15gramów
masło200gramów
masło-
migdały płatki-
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550-
mąka luksusowa pszenna T55080gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
skondensowane słodzone mleko100mililitrów
śmietan-fix16gramów
śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. Spód

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 80 gramów  kakao proszek 15 gramów

Żółtka mieszamy z cukrem i kakaem.

2. 

białko jajka 4 sztuki  mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Z białek ubijamy gęstą pianę i stopniowo na przemian dodajemy ją razem z mąką i proszkiem do pieczenia do żółtek.

3. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy do natłuszczonej i mąką posypanej tortownicy i pieczemy ( w 180°C 12 minut). Odstawiamy do wychłodnięcia.

4. Budyniowo-maślany krem

mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  cukier waniliowy 10 gramów  budyń waniliowy w proszku 80 gramów

Z mleka, cukru waniliowego i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej.

5. 

masło 200 gramów  cukier puder 100 gramów

Masło mieszamy z cukrem i łączymy z budyniem. Ubijamy na gładką masę.

6. Karmelowe banany

banan 1 kilogram

Banany obieramy i kroimy na kółeczka.

7. 

cukier kryształ 100 gramów  skondensowane słodzone mleko 100 mililitrów

Na dużej patelni karmelizujemy cukier i dolewamy do niego skondensowane mleko.

8. 

Po rozpuszczeniu ...

9. 

... dodajemy do karmelu kółeczka bananów.

10. 

Banany chwilę w karmelu opiekamy i wyciągamy je na talerz. Zostawiamy do wystudzenia. Część karmelu z patelni nabieramy do cukierniczej strzykawki i odkładamy na bok.

11. 

Wystudzone banany ostrożnie dodajemy do kremu ...

12. 

migdały płatki

... i krem warstwami układamy na spodzie. Wygładzamy i przekładamy tort na paterę tortową na której boki tortu posypujemy pokrojonymi płatkami migdałów albo mielonymi orzechami. Tort wkładamy do lodówki do stężenia na 2 godziny.

13. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 16 gramów

Śmietanę do ubijania na gęsto ubijamy i bogato aplikujemy na nadzienie. Ozdabiamy karmelem ze strzykawki i do podania przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie