PRZEPISY

Karlowarskie tostowe knedliki

Karlowarskie tostowe knedliki

Smaczny dodatek do obiadu z tostowego chleba.

przepis,fotoprzepis,chleb tostowy,Kluski na parze,Przepisy do parowaru,Kuchnia czeska

Kluski na parze

Kuchnia czeska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka3sztuki
chleb tostowy600gramów
masło80gramów
masło-
mielona gałka muszkatołowa-
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
nać pietruszki40gramów
sól½łyżeczki
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. 

chleb tostowy 600 gramów  masło 80 gramów

Chleb tostowy kroimy na kostki i smażymy na maśle.

2. 

Wkładamy do głębokiej miski.

3. 

mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  sól ½ łyżeczki  mielona gałka muszkatołowa  żółtko jajka 3 sztuki

W mleku mieszamy sól, szczyptę gałki muszkatołowej i żółtka.

4. 

nać pietruszki 40 gramów

Zalewamy chleb, mieszamy i dodajemy nakrojoną natkę pietruszki.

5. 

białko jajka 3 sztuki

Na koniec dodajemy gęstą pianę ubitą z białek.

6. 

masło

Masę dzielimy na połowę. Każdą połówkę formujemy na kształt walca i zapakowujemy w folię spożywczą wysmarowaną masłem.

7. 

Knedliki 20 minut gotujemy na parze. Najlepiej jest użyć parowar. Podajemy ciepłe, pokrojone na kółeczka.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie