PRZEPISY

Kapusta włoska na gęsto z kawałkami mięsa drobiowego

Kapusta włoska na gęsto z kawałkami mięsa drobiowego

Smaczna kapusta włoska na gęsto z kawałkami mięsa drobiowego w delikatnym sosie. Podajemy z jajkiem sadzonym i świeżym chlebem.

przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,kapusta włoska,czosnek,Kurczak

Kurczak

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula130gramów
czosnek4ząbki
kapusta włoska750gramów
kminek mielony½łyżeczki
mielona czerwona papryka2łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%400mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75045gramów
oliwa40mililitrów
piersi z kurczaka500gramów
sól1.5łyżeczki
woda500mililitrów
ziemniaki250gramów

 

Przepis

1. Drobiowe kawałki

piersi z kurczaka 500 gramów  cebula 80 gramów  oliwa 20 mililitrów

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy, kroimy na drobno i szklimy na rozgrzanym oleju.

2. 

Do cebuli dodajemy przygotowane mięso, mieszamy dopóki nie nasiąknie i nie nabierze białego koloru.

3. 

mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  sól 1 łyżeczka  woda 400 mililitrów

Na chwilę ściągamy mięso z ognia, dosypujemy paprykę i sól, mieszamy. Ponownie stawiamy na ogniu i dolewamy wodę. Dusimy pod przykryciem 30 - 40 minut.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 15 gramów

Uduszone mięso posypujemy mąką i mieszamy. Sos nam delikatnie zgęstnieje.

5. Zasmażka z kapusty

cebula 50 gramów  oliwa 20 mililitrów

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na oleju.

6. 

kapusta włoska 750 gramów

Kapustę myjemy, kroimy na ćwiartki a te kroimy na małe kawałki.

7. 

sól ½ łyżeczki  kminek mielony ½ łyżeczki

Kapustę wkładamy do garnka z cebulą, solimy i posypujemy kminkiem, mieszamy.

8. 

ziemniaki 250 gramów  woda 100 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów  czosnek 4 ząbki

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy je do kapusty, podlewamy wodą, mieszamy i co jakiś czas mieszając dusimy warzywa do miękkości. Około 20 minut. Wymieszamy mleko z mąką, zalejemy kapustę, podgotujemy. Jak jest kapusta zbyt gęsta dodajemy według potrzeby jeszcze mleko. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek. Dosalamy do smaku.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie