PRZEPISY

Kapuściano - fasolowa zupa

Kapuściano - fasolowa zupa

Pierwotny przepis na tą starożytną zupę mówi o jej przygotowaniu w kociołku na ogniu i pieczeniu ziemniaków w żarze. Proponujemy wam proste przygotowanie tej smacznej i zdrowej zupy w nowoczesnej kuchni.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,boczek przerośnięty,kiszona kapusta,czerwona fasola w puszce,Zupy jarzynowe,Kuchnia słowacka,Bezglutenowe

Zupy jarzynowe

Kuchnia słowacka

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

boczek przerośnięty140gramów
cebula140gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czerwona fasola w puszce250gramów
czosnek4ząbki
kiszona kapusta600gramów
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)-
olej słonecznikowy-
smalec40gramów
sól-
woda1litr
ziemniaki4sztuki

 

Przepis

1. 

ziemniaki 4 sztuki

Cztery sztuki średniej wielkości ziemniaków gotujemy 10 minut w wodzie.

2. 

olej słonecznikowy

Folię aluminiową smarujemy olejem, kładziemy na nią ziemniaki, zapakowujemy i pieczemy w piekarniku na najwyższym stopniu prosto na kratce. Pieczemy około 30-45 minut.

3. 

smalec 40 gramów

W garnku roztapiamy smalec.

4. 

cebula 140 gramów  boczek przerośnięty 140 gramów

Cebulę obieramy, kroimy i dodajemy do smalcu. Smażymy i dodajemy pokrojoną słoninę. Słoninę z cebulą chwilkę razem smażymy.

5. 

kiszona kapusta 600 gramów  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  woda 1 litr

Dodajemy wyciśniętą kapustę, pieprz i wodę. Mieszamy i gotujemy 15 minut pod pokrywką.

6. 

czerwona fasola w puszce 250 gramów

Dodajemy odcedzoną fasolę z konserwy i mieszamy.

7. 

czosnek 4 ząbki  sól

Na koniec przeciskamy do zupy oczyszczony czosnek i według smaku dosalamy.

8. 

Upieczone ziemniaki wyciągamy z piekarnika.

9. 

Ziemniaka za pomocą widelców rozrywamy ...

10. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

... i wkładamy do zupy. Możemy podawać też z łyżeczką kwaśnej śmietany.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie