PRZEPISY

Kalafiorowa śmietanowa sałatka z majonezem

Kalafiorowa śmietanowa sałatka z majonezem

Smaczna sałatka do pieczonego i smażonego mięsa.

przepis,fotoprzepis,kalafior,szynka wieprzowa duszona,ser Eidam,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),majonez lekki,Sałatki warzywne,Bezglutenowe

Sałatki warzywne

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

kalafior1.2kilograma
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)600gramów
majonez lekki200gramów
papryka czerwona300gramów
pieprz biały mielony1łyżeczka
ser Eidam200gramów
szynka wieprzowa duszona400gramów
zielona papryka300gramów

 

Przepis

1. 

kalafior 1.2 kilograma

Kalafior rozdzielamy na różyczki, myjemy, wkładamy do garnka z zimną wodą, dodajemy sól i gotujemy na chrupiąco. Trzeba uważać żeby się nie rozgotował. Odcedzamy, wystudzamy i siekamy.

2. 

papryka czerwona 300 gramów

Oczyszczamy czerwoną paprykę, myjemy i kroimy na małe kawałki.

3. 

zielona papryka 300 gramów

Tak samo jak czerwoną paprykę przygotowujemy sobie zieloną paprykę.

4. 

szynka wieprzowa duszona 400 gramów

Na kostki kroimy szynkę.

5. 

Wszystkie składniki razem dobrze mieszamy.

6. 

ser Eidam 200 gramów

Na małe kawałki kroimy ser i dodajemy do sałatki.

7. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 600 gramów  majonez lekki 200 gramów  pieprz biały mielony 1 łyżeczka

Śmietanę mieszamy z majonezem i białym pieprzem. Dresing dodajmy do sałatki i sałatkę wkładamy do lodówki. Odstawiamy na 24 godziny. Podczas tego czasu sałatkę kilka razy mieszamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie