PRZEPISY

Jabłkowy kołacz Harmonijka

Jabłkowy kołacz Harmonijka

Delikatny, soczysty twarogowy kołacz z ciasta francuskiego, doprawiony jabłkami i biszkoptami, w którym się od razu zakochacie.

przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

ciasto francuskie1sztuka
cukier kryształ60gramów
cukier puder-
cukier waniliowy2sztuki
cynamon mielony-
długie biszkopty1opakowanie
jabłka tarte4sztuki
jajka kurze1sztuka
miękki twaróg500gramów
mleko półtłuste 1,5%1łyżeczka
rodzynki-
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. Przygotowanie twarogowego farszu

miękki twaróg 500 gramów  cukier kryształ 60 gramów  cukier waniliowy 2 sztuki  rodzynki  żółtko jajka 1 sztuka

Twaróg z cukrem wymieszamy, dodajemy żółtka i rodzynki.

2. 

ciasto francuskie 1 sztuka

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, tak aby troszkę wystawało z blachy.

3. 

długie biszkopty 1 opakowanie  jabłka tarte 4 sztuki  cynamon mielony

Za pomocą wałka przekładamy ciasto na blachę. Na środku ciasta na przemian układamy biszkopty i jabłka, które posypujemy cynamonem. Jak są jabłka kwaśne możemy je delikatnie posypać cukrem.

4. 

Nakładamy twarogowy farsz.

5. 

jajka kurze 1 sztuka  mleko półtłuste 1,5% 1 łyżeczka

Wystające ciasto z obydwóch stron przekładamy przez ciasto tak aby się w środku ciasta prawie dotykały. Jak nam zostaną skrawki, możemy z nich na wierzch ciasta zrobić krateczkę. Smarujemy jajkiem ubitym z odrobiną mleka.

6. 

cukier puder

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160°C 20 - 25 minut na złoty kolor. Jeszcze ciepły kołacz posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie