PRZEPISY

Jabłkowo-migdałowe ciasto bez pieczenia

Jabłkowo-migdałowe ciasto bez pieczenia

Proste ciasto z ulubionych herbatników, pełne smacznego i lekkiego jabłkowo -migdałowego nadzienia, po wierzchu ozdobione ukochaną bitą śmietaną :)

przepis,fotoprzepis,jabłka,migdały mielone,herbatniki maślane,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe,Bez pieczenia

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku74gramów
cukier kryształ160gramów
cynamon mielony1łyżeczka
herbatniki maślane460gramów
jabłka1.5kilograma
migdały20gramów
migdały mielone80gramów
mleko półtłuste 1,5%-
sok z cytryny20mililitrów
woda500mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)600mililitrów

 

Przepis

1. 

jabłka 1.5 kilograma

Jabłka obieramy i na drobno trzemy.

2. 

woda 100 mililitrów  cukier kryształ 160 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka

Wkładamy do głębokiego garnka, dolewamy wodę, dosypujemy cukier i cynamon. Mieszamy i dusimy, około 10 minut.

3. 

woda 400 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 74 gramów

W wodzie mieszamy budyń w proszku.

4. 

sok z cytryny 20 mililitrów

Do jabłek dolewamy sok z cytryny, ...

5. 

... przygotowany budyń i gotujemy do zgęstnienia.

6. 

migdały mielone 80 gramów

Dodajemy migdały. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia (ale nie zupełnie na zimno).

7. 

herbatniki maślane 460 gramów  mleko półtłuste 1,5%

Na blachę kładziemy szybko namoczone w mleku herbatniki. Nasze ciasto ma trzy warstwy herbatników i trzy warstwy jabłkowego nadzienia. Herbatniki można ułożyć również na inny rozmiar, na szerokość, długość lub wysokość i według tego warstwować nadzienie. Na herbatniki smarujemy jedną trzecią ciepłego nadzienia ...

8. 

... i ponownie kładziemy szybko namoczone herbatniki. Kontynuujemy drugą trzecią nadzienia, herbatnikami i ostatnią częścią nadzienia. Odstawiamy do wystudzenia.

9. 

migdały 20 gramów

Migdały zalewamy gorącą wodą, na chwilę odstawiamy, odcedzamy i obieramy. Rozpoławiamy je na połowę.

10. 

Krótko smażymy na suchej patelni.

11. 

śmietana do ubijania (30-33%) 600 mililitrów

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę, ewentualnie z użyciem żelatyny - śmietan fix.

12. 

Bitą śmietanę rozsmarowujemy i wyrównujemy na cieście. Ozdabiamy smażonymi migdałami i mielonymi migdałami. Wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki do stężenia. Porcje można kroić według wielkości użytych herbatników. Te są dość nasiąknięte i krojenie na dowolnej wielkości porcje też jest możliwe.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie