Jabłkowe placuszki
Leciutkie i pyszniutkie placuszki dla dzieci.
przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,jabłka,Słodkie śniadania,Słodkie dania,Przepisy na potrawy dla dzieci
Słodkie śniadania
Kategorie
Słodkie śniadania Słodkie dania Przepisy na potrawy dla dzieci Sezon - Jabłka (zima) Sezon - Jabłka (jesień)
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier kryształ | 80 | gramów | |
jabłka | 50 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 500 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
olej słonecznikowy | 1 | łyżka | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mleko tłuste 3,5% 500 mililitrów • cukier kryształ 80 gramów • żółtko jajka 2 sztuki • mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • jabłka 50 gramów
Ciasto wytwarzamy poprzez wymieszanie mleka, żółtek, cukru i mąki. Dodajemy starte jabłka.
2. Ubijamy pianę
białko jajka 2 sztuki
Z białek ubijamy pianę, którą dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
3. Smażymy
olej słonecznikowy 1 łyżka
Do patelni z olejem wlewamy ciasto, wytwarzamy kształt placuszka. Każdy placuszek smażymy z obydwóch stron.
Smacznego!