PRZEPISY

Gulasz cielęcy

Gulasz cielęcy

Delikatny gulasz z udźca cielęcego o umiarkowanie słodkim smaku. Mięso i warzywa podsmażamy a następnie gotujemy do uzyskania miękkości. Tradycyjnie mięso jest krojone na steki i piecze się je z kością.

przepis,fotoprzepis,udziec cielęcy,marchew,seler naciowy,Cielęcina,Kuchnia włoska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Cielęcina

Kuchnia włoska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula180gramów
czarny pieprz mielony-
czerwone wytrawne wino3decylitry
czosnek1ząbek
kostka wołowa10gramów
majeranek-
marchew180gramów
oliwa6łyżek
przecier pomidorowy100mililitrów
rozmaryn-
seler naciowy180gramów
sól-
udziec cielęcy1kilogram
woda-

 

Przepis

1. 

udziec cielęcy 1 kilogram

Udziec obieramy, pozbawiamy twardych elementów i kroimy na większe kawałki.

2. 

oliwa 4 łyżki

W garnku rozgrzewamy olej, mięso smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy.

3. 

majeranek  rozmaryn  czosnek 1 ząbek

Gałązkę majeranku i rozmarynu drobno kroimy wraz z jednym ząbkiem czosnku. Dodajemy do mięsa i mieszamy.

4. 

czerwone wytrawne wino 3 decylitry  woda  kostka wołowa 10 gramów

Mięso zalewamy czerwonym winem i czekamy aż alkohol się wygotuje. Często podlewamy wywarem i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu.

5. 

cebula 180 gramów  marchew 180 gramów  seler naciowy 180 gramów

Cebulę, marchew i seler drobno kroimy.

6. 

oliwa 2 łyżki

Pokrojone warzywa smażymy na rozgrzanym oleju.

7. 

Smażymy na średnim ogniu przez około 15 minut.

8. 

sól  czarny pieprz mielony  przecier pomidorowy 100 mililitrów

Miękkie warzywa dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy dopóki mięso nie będzie miękkie. 5 minut przed końcem dodajemy przecier pomidorowy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie