PRZEPISY

Gazdowski kapuśniak z kaszą

Gazdowski kapuśniak z kaszą

Pełny garnek doskonałej zupy na świąteczny czy sylwestrowy stół. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, ugotować sobie ten rarytas kiedykolwiek podczas całego roku.

przepis,fotoprzepis,wędzone mięso,kiszona kapusta,kiełbasa,Zupy mięsne,Boże Narodzenie,Sylwester,Bezlaktozowe

Zupy mięsne

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula150gramów
czosnek5ząbków
kasza jęczmienna100gramów
kiełbasa200gramów
kiszona kapusta1.5kilograma
mielona czerwona papryka3łyżeczki
woda-
woda3litry
wędzone mięso1kilogram

 

Przepis

1. 

wędzone mięso 1 kilogram  woda  woda 2 litry  kasza jęczmienna 100 gramów  cebula 150 gramów

Wędzone mięso wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i 20 minut gotujemy. Potem wodę wylewamy i dolewamy świeżej i wymienionej ilości, dodajemy kaszę i cebulę. Gotujemy do miękkości mięsa - około 40 minut.

2. 

Mięso wyciągamy i kroimy na małe kawałki.

3. 

kiszona kapusta 1.5 kilograma  mielona czerwona papryka 3 łyżeczki  woda 1 litr

Do kaszy dodajemy kapustę bez wody z niej. Wodę z kapusty nie wylewamy, odstawiamy ją na ewentualne końcowe doprawienie zupy. Dodajemy paprykę i dolewamy czystej wody. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

4. 

Dodajemy pokrojone mięso ...

5. 

kiełbasa 200 gramów  czosnek 5 ząbków

... i do kapuśniaka wkładamy kiełbasę w całości. Wszystko razem gotujemy 30 minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i według smaku, jeśli jest kapuśniak mało kwaśny, dolewamy wodę z kapusty.

6. 

Przed podawaniem kiełbasę kroimy i podajemy w pojedynczych porcjach zupy. Zupę nie solimy. Potrzebny słony smak zyska z kwaśnej kapusty i gotowanego wędzonego mięsa.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie