Filety rybne na warzywach
Zdrowa ryba na zdrowych warzywach.
przepis,fotoprzepis,filety rybne,cukinia,marchew,cebula,Ryby,Bezglutenowe
Ryby
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
cukinia | 300 | gramów | |
cytryna | - | ||
filety rybne | 800 | gramów | |
imbir mielony | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
marchew | 150 | gramów | |
masło | 60 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
sól | - | ||
sól | ½ | łyżeczki |
Przepis
2.
cukinia 300 gramów • marchew 150 gramów • cebula 150 gramów
Warzywa obieramy, myjemy i na grubo trzemy.
3.
sól ½ łyżeczki • kminek mielony ½ łyżeczki • imbir mielony 1 łyżeczka • jajka kurze 4 sztuki
Do warzyw dosypujemy sól, przyprawy i dodajemy jajka. Mieszamy.
4.
Filety układamy "prawie na stojąco" w naczyniu żaroodpornym i nalewamy na nie przygotowane warzywa.
5.
masło 60 gramów • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki
Na wierzchu kładziemy kawałki masła i wszystko posypujemy papryką.
6.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze około 180°C 35 minut pod przykryciem.
7.
Potem rybę odkrywamy i 10 minut zapiekamy odkrytą.
8.
Przy podawaniu ostrożnie nabieramy porcje ryby z warzywami. Podajemy z plasterkiem cytryny. Do ryby możemy podać dodatki w postaci gotowanych albo duszonych ziemniaków.
Smacznego!