PRZEPISY

Faszerowane udka z kurczaka w folii

Faszerowane udka z kurczaka w folii

Mięso, farsz, dodatki - wszystko na raz upieczone. Pojedyncze porcje serwujemy bardzo prosto - w folii w której je upiekliśmy.

przepis,fotoprzepis,ćwiartki z kurczaka,ser Mozzarella,cebula,ziemniaki,Kurczak,Sezonowe przepisy

Kurczak

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

biała podłużna bułka1sztuka
cebula200gramów
cebula suszona4łyżeczki
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
jajka kurze1sztuka
masło-
mielona czerwona papryka-
nać pietruszki1łyżka
olej słonecznikowy4łyżki
papryka kolorowa150gramów
ser Mozzarella100gramów
sól-
sól½łyżeczki
słodka śmietana do gotowania2łyżki
woda200mililitrów
ziemniaki800gramów
ćwiartki z kurczaka1200gramów

 

Przepis

1. 

biała podłużna bułka 1 sztuka  jajka kurze 1 sztuka  słodka śmietana do gotowania 2 łyżki  sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  nać pietruszki 1 łyżka

Rogalik na drobno kroimy. Dodajemy jajka, śmietanę, sól, pieprz i nasiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i na chwilę odstawiamy.

2. 

ćwiartki z kurczaka 1200 gramów  ser Mozzarella 100 gramów

Udka z kurczaka myjemy i oddzielamy skórę od mięsa tak, by się trzymała na na jednym końcu udka - wytworzy się kieszonka. Do farszu dodajemy pokrojoną mozzarellę.

3. 

Udka napełniamy farszem.

4. 

mielona czerwona papryka  sól

Po wierzchu posypujemy je mieloną czerwoną papryką i solą. Otwór kieszonki zamykamy kuchenną igłą.

5. 

cebula 200 gramów  ziemniaki 800 gramów

Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy na kółeczka.

6. 

Przygotowujemy sobie folię. Składamy zawsze 2 sztuki na krzyż. Na środek folii kładziemy ziemniaki, na nie kawałki cebuli.

7. 

olej słonecznikowy 4 łyżki  cebula suszona 4 łyżeczki

Dajemy przygotowane mięso z kurczaka, polewamy łyżką oleju i posypujemy łyżką suszonej cebuli.

8. 

papryka kolorowa 150 gramów

Myjemy i oczyszczamy paprykę. Kroimy ją na kółeczka i równomiernie rozkładamy na udka.

9. 

Udka w folii zapakowujemy. Najpierw wewnętrzną folię ...

10. 

woda 200 mililitrów

... potem zewnętrzną. Zapakowane udka układamy na brytfannie i podlewamy wodą. Pieczemy 1 godzinę i 15 minut.

11. 

masło

Po upłynięciu wymienionego czasu udka rozpakowujemy. Na udka kładziemy plasterek masła i przez 15 minut zapiekamy.

12. 

Przed podawaniem usuwamy z mięsa igłę.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się