PRZEPISY

Faszerowane liście kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

Faszerowane liście kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

Doskonałe i soczyste faszerowane liście kapusty włoskiej.

przepis,fotoprzepis,kapusta włoska,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cebula80gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek5ząbków
kapusta włoska-
kminek1łyżeczka
przecier pomidorowy500mililitrów
ryż okrągłoziarnisty250gramów
sól-
sól2łyżeczki
wieprzowe mięso mielone1000gramów
woda-
woda500mililitrów

 

Przepis

1. 

kapusta włoska  ryż okrągłoziarnisty 250 gramów  sól  woda

Kapustę rozdzielamy na liście (12 szt), wkładamy do większego pojemnika i zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 10 do zaparzenia. Ryż gotujemy z słonej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.

2. 

wieprzowe mięso mielone 1000 gramów  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  cebula 80 gramów  czosnek 5 ząbków

Mięso mieszamy z ryżem, solą, pieprzem, na drobno nakrojoną cebulą i przeciśniętym czosnkiem. Wodę, w której parzyły się liście kapusty, wylewamy, liście wykładamy na kuchenną deskę i mięsno-ryżową mieszankę w odpowiednich ilościach na nie kładziemy. Farsz w liściach zawijamy a złożeniem brzegów wytwarzamy prostokątne kieszonki.

3. 

woda 500 mililitrów  przecier pomidorowy 500 mililitrów  kminek 1 łyżeczka

Kieszonki układamy w głębszym naczyniu żaroodpornym i polewamy olejem. Wodę mieszamy z przecierem pomidorowym, zalewamy liście i posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku na średnim stopniu przykryte 90 minut, odkryte 10 minut.

4. 

Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie