Faszerowane liście kapusty włoskiej w sosie pomidorowym
Doskonałe i soczyste faszerowane liście kapusty włoskiej.
przepis,fotoprzepis,kapusta włoska,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 80 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 5 | ząbków | |
kapusta włoska | - | ||
kminek | 1 | łyżeczka | |
przecier pomidorowy | 500 | mililitrów | |
ryż okrągłoziarnisty | 250 | gramów | |
sól | - | ||
sól | 2 | łyżeczki | |
wieprzowe mięso mielone | 1000 | gramów | |
woda | - | ||
woda | 500 | mililitrów |
Przepis
1.
kapusta włoska • ryż okrągłoziarnisty 250 gramów • sól • woda
Kapustę rozdzielamy na liście (12 szt), wkładamy do większego pojemnika i zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 10 do zaparzenia. Ryż gotujemy z słonej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
2.
wieprzowe mięso mielone 1000 gramów • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • cebula 80 gramów • czosnek 5 ząbków
Mięso mieszamy z ryżem, solą, pieprzem, na drobno nakrojoną cebulą i przeciśniętym czosnkiem. Wodę, w której parzyły się liście kapusty, wylewamy, liście wykładamy na kuchenną deskę i mięsno-ryżową mieszankę w odpowiednich ilościach na nie kładziemy. Farsz w liściach zawijamy a złożeniem brzegów wytwarzamy prostokątne kieszonki.
3.
woda 500 mililitrów • przecier pomidorowy 500 mililitrów • kminek 1 łyżeczka
Kieszonki układamy w głębszym naczyniu żaroodpornym i polewamy olejem. Wodę mieszamy z przecierem pomidorowym, zalewamy liście i posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku na średnim stopniu przykryte 90 minut, odkryte 10 minut.
4.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!