PRZEPISY

Duszona biała kapusta

Duszona biała kapusta

Duszoną kapustę najlepiej podawać z pieczoną kaczką lub pieczoną wieprzowiną. Przygotowując kapustę doprowadzimy cukier do karmelizacji, musimy wiedzieć, że gotowe danie będzie miało zawsze inny kolor, w zależności od stopnia karmelizacji cukru.

przepis,fotoprzepis,kapusta biała,Dodatki warzywne,,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Dodatki warzywne

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cebula300gramów
cukier kryształ2łyżki
kapusta biała1600gramów
kminek1łyżeczka
ocet4łyżki
olej słonecznikowy20mililitrów
sól2łyżeczki
woda100mililitrów

 

Przepis

1. Krojenie kapusty

kapusta biała 1600 gramów

Z wierzchu kapusty usuwamy uszkodzone liście, a potem całą główkę opłukujemy pod bieżącą wodą. Kapustę osuszamy i kroimy na ćwiartki. Kroimy na cienkie paski, wszystko oprócz głąba. Podczas krojenia kapustę obracamy tak abyśmy głąba dookoła okroili.

2. Przygotowanie cebulowo - karmelowej podstawy

cebula 300 gramów  olej słonecznikowy 20 mililitrów  cukier kryształ 2 łyżki

Cebulę obieramy i kroimy. W głębokim garnku rozgrzewamy, dodajemy cebulę i dusimy chwilę pod przykryciem. Cebula nie może się przypalić. Dodajemy cukier i cały czas mieszając doprowadzamy do jego karmelizacji.

3. 

sól 2 łyżeczki  kminek 1 łyżeczka  woda 100 mililitrów

Do garnka dodajemy pokrojoną kapustę, sól oraz kminek. Dobrze wszystko ze sobą mieszamy. Jeżeli kapusta jest bardziej sucha bądź twarda (zimowa), można ją w razie potrzeby podlać wodą. Kapustę, czasem mieszając, dusimy pod przykryciem przez 20 - 30 minut.

4. 

ocet 4 łyżki

Do gotowej już kapusty dolewamy ocet i całość mieszamy. Jeżeli jest to konieczne można dodać więcej soli.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie