PRZEPISY

Doskonały chleb z domowej piekarni

Doskonały chleb z domowej piekarni

Bardzo smaczny chleb upieczony poprzez zmieszanie własnej chlebowej mieszanki.

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,Chleb,Przepisy do automatu do pieczenia

Chleb

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ1łyżeczka
drożdże instant3łyżeczki
kminek mielony½łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
mąka pełnoziarnista240gramów
nasiona słonecznika2łyżki
ocet jabłkowy1łyżka
oliwa2łyżki
otręby pszenne1łyżka
sól2łyżeczki
woda250mililitrów

 

Przepis

1. Proces

woda 250 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  oliwa 2 łyżki  ocet jabłkowy 1 łyżka  sól 2 łyżeczki  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  mąka pełnoziarnista 240 gramów  nasiona słonecznika 2 łyżki  otręby pszenne 1 łyżka  kminek mielony ½ łyżeczki  drożdże instant 3 łyżeczki

Do pojemnika na pieczenie chleba wlewamy i wsypujemy w tej kolejności: płyny (pokojowej temperatury) + suche składniki + drożdże. Pojemnik wkładamy do domowej piekarni, piekarnię nastawiamy i włączamy.
Program: Klasyczny (ewentualnie inny podobny, podany przez producenta)
Czas: 3 godziny
Wielkość chleba : 900g
Kolor skórki : średnio ciemna

2. 

Chleb z wymienionej mieszanki możemy upiec także w piekarniku po ręcznym wyrobieniu i wyrośnięciu ciasta.

3. 

Po upieczeniu zostawiamy chleb na kilka minut by ostygł w pojemniku potem go wyciągamy - najlepiej na kratkę, zostawiamy do ostudzenia. Wyciągamy łopatkę do mieszania i chleb kroimy.

4. Typ

Wyciąganie łopatki do mieszania chleba z upieczonego chleba idzie dość ciężko a po wyciągnięciu jej w chlebie zostaje mniejsza albo większa dziurka. Dlatego, jeśli jesteśmy jeszcze w kuchni podczas ostatniego mieszania chleba w piekarni, najlepiej jest po tym mieszaniu łopatkę szybko spod ciasta wyciągnąć i pieczenie można kontynuować dalej bez niej.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie