PRZEPISY

Delikatne śmietanowe naleśniki

Delikatne śmietanowe naleśniki

Przepis na bardzo smaczne naleśniki, które rozpływają się na języku.

przepis,fotoprzepis,śmietana do ubijania (30-33%),Naleśniki

Naleśniki

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Kategorie

Naleśniki  

 

Składniki

Składniki

cukier waniliowy1łyżka
dżem owocowy-
jajka kurze2sztuki
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
olej rzepakowy-
śmietana do ubijania (30-33%)200mililitrów

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta na naleśniki

jajka kurze 2 sztuki  cukier waniliowy 1 łyżka

Jajka ubijamy z cukrem waniliowym.

2. 

śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów

Trzepaczką mieszamy i dodajemy śmietanę i mleko. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie płynne ciasto. Naleśniki są lepsze gdy ciasto odstawimy przynajmniej na godzinę. Jeśli chcecie naleśniki zrobić na śniadanie, przygotujcie sobie ciasto wieczorem.

3. Smażenie naleśników

olej rzepakowy

Na rozgrzaną patelnię chochelką wlewamy ciasto i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni. Gdy ciasto zbrązowieje na spodzie i po brzegach, dolewamy odrobinę oleju (po brzegu patelni), aby naleśnik odkleił się od dna. Po chwili obracamy i smażymy na drugiej stronie na złotobrązowy kolor.

4. Serwowanie naleśników

dżem owocowy

Najszybciej jest naleśniki posmarować dżemem i zrolować. Małe dzieci tak lubią najbardziej.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie