Delikatna zupa z boczniaków
Łatwa, delikatnie zmiksowana, boczniakowo - ziemniaczana zupa.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,boczniak ostrygowaty,mleko tłuste 3,5%,Zupy grzybowe,Bezglutenowe
Zupy grzybowe
Składniki
Składniki
boczniak ostrygowaty | 400 | gramów | |
kminek | ½ | łyżeczki | |
masło | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 300 | mililitrów | |
nać pietruszki | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
woda | 2 | litry | |
ziemniaki | 400 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 400 gramów • sól 1 łyżeczka • kminek ½ łyżeczki • woda 2 litry
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i kminku.
2.
boczniak ostrygowaty 400 gramów
Boczniaki myjemy, rozdzielamy i po pięciu minutach dodajemy do ziemniaków. Gotujemy razem 20 minut.
3.
Część gotujących się boczniaków wyciągamy a resztę zawartość garnka miksujemy blenderem.
4.
mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • sól • masło
Zmiksowaną zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia, dolewamy mleka, według smaku dosalamy, albo dodajemy sól warzywną bez glutaminianu. Na koniec dodajemy kawałek masła.
5.
Serwujemy z pokrojonym boczniakiem, który przed miksowaniem wyciągnęliśmy. Posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!