PRZEPISY

Czerwona kapusta z pomarańczą

Czerwona kapusta z pomarańczą

Duszona czerwona kapusta ze świeżym pomarańczowym sokiem ma delikatny, cytrusowy smak.

przepis,fotoprzepis,czerwona kapusta,sok pomarańczowy,Dodatki warzywne,,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Dodatki warzywne

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cebula200gramów
cukier kryształ50gramów
cukier kryształ-
czerwona kapusta1200gramów
kminek1łyżeczka
liść laurowy2sztuki
ocet-
oliwa30mililitrów
sok pomarańczowy300mililitrów
sól2łyżeczki
sól-
ziemniaki100gramów

 

Przepis

1. 

czerwona kapusta 1200 gramów  cebula 200 gramów  oliwa 30 mililitrów  cukier kryształ 50 gramów  liść laurowy 2 sztuki

Główkę kapusty płuczemy pod wodą, osuszamy, przekrawamy na połowę i kroimy. Kroimy ją w przeciwnym kierunku liści, przy czym ją obracamy, abyśmy jej nie mieli nakrojoną na długie paski, głąba nie kroimy. Cebulę obieramy, kroimy na drobno i szklimy ją na gorącym oleju w głębokim garnku. Dosypujemy cukier a gdy się rozpuści dodajemy liść laurowy. Cukier delikatnie karmelizujemy...

2. 

sól 2 łyżeczki  kminek 1 łyżeczka

...dosypujemy pokrojoną kapustę, solimy i dodajemy kminek. Mieszamy i pod pokrywką często mieszając dusimy 10 minut.

3. 

sok pomarańczowy 300 mililitrów

Dolewamy pomarańczowy sok i dalej dusimy aż kapusta zmięknie.

4. 

ziemniaki 100 gramów  ocet  sól  cukier kryształ

Na koniec kapustę zagęszczamy, obranym na drobno startym ziemniakiem i dodajemy według smaku ocet (dodanie octu zależy od kwasowości pomarańczowego soku). Możemy według potrzeby dosolić i dosłodzić.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie