PRZEPISY

Czekoladowo likierowe kostki

Czekoladowo likierowe kostki

Oferujemy kolejny przepis na ulubiony likierowy deser z naszej kuchni. Biszkoptowy spód z likierem jajecznym, delikatne czekoladowo likierowe nadzienie i ukochana bita śmietana przypadnie wam do gustu.

przepis,fotoprzepis,likier jajeczny,likier jajeczny,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka6sztuk
budyń waniliowy w proszku120gramów
cukier kryształ60gramów
cukier puder190gramów
czekolada-
czekolada do gotowania200gramów
likier jajeczny250mililitrów
masło-
masło200gramów
mleko półtłuste 1,5%1litr
mąka luksusowa pszenna T550-
mąka luksusowa pszenna T550120gramów
olej słonecznikowy-
proszek do pieczenia10gramów
woda50mililitrów
śmietan-fix20gramów
śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów
żółtko jajka6sztuk

 

Przepis

1. 

białko jajka 6 sztuk  żółtko jajka 6 sztuk  cukier puder 100 gramów  woda 50 mililitrów

Z białek ubijamy gęstą pianę. Żółtka mieszamy z cukrem na pianę i dodajemy wodę.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 120 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia...

3. 

... i lekko wmieszamy pianę z białek.

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na blachę (35x30cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką.

5. 

Pieczemy w temperaturze 180°C 15 -20 minut. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy czy spód jest upieczony. Wkładamy ją do ciasta i po wyciągnięciu jej koniec musi być suchy i nie lepiący się. Spód odstawiamy do wychłodzenia.

6. Czekoladowo-likierowy masłowy krem

mleko półtłuste 1,5% 1 litr  budyń waniliowy w proszku 120 gramów  cukier kryształ 60 gramów

W mleku rozmieszamy budyń w proszku z cukrem i gotujemy gęsty budyń. W wodnej kąpieli schładzamy do temperatury pokojowej.

7. 

masło 200 gramów  cukier puder 60 gramów

Masło mieszamy z cukrem.

8. 

czekolada do gotowania 200 gramów

Czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli.

9. 

Budyń wlewamy do miski i dodajemy najpierw czekoladę...

10. 

likier jajeczny 150 mililitrów

... potem jajeczny likier...

11. 

... a na koniec dodajemy masło.

12. Ciasto uzupełniamy :)

likier jajeczny 100 mililitrów

Na spód nalewamy likier i z pomocą pędzla go rozcieramy.

13. 

Nanosimy gładki czekoladowy krem i odkładamy ciasto na godzinę do lodówki.

14. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 20 gramów  cukier puder 30 gramów

Po godzinie ubijamy śmietanę z żelatyną i cukrem. Równomiernie ją rozcieramy na kremie.

15. 

czekolada  olej słonecznikowy

Dekorujemy według własnej wyobraźni rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z odrobiną oleju. Czekolada po stężeniu nie powinna być zbyt gęsta, będzie się potem ciasto źle kroić a dekoracja będzie pękać.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie